in

Zabranjen mu ulazak u SAD, propustiće dva velika turnira

Zabranjen mu ulazak u SAD, propustiće dva velika turnira

Ako se po jutru dan poznaje, onda nije dobro…

Novak Đoković će po svemu sudeći biti sprečen da nastupi na mastersima u Indijan Velsu i Majamiju zbog toga što nije vakcinisan protiv koronavirusa.

Isti slučaj sa srpskim teniserom bio je i prošle godine, a tada nije mogao da igra ni na US Openu zbog kovid pravila koja su na snazi u SAD.

Pravila u SAD kažu da nevakcinisani stranci ne smeju da kroče na tlo te države, pa je samim tim i Novaku zabranjeno da putuje.

Ova pravila će biti na snazi do 10. aprila 2023. godine (iako su mnogi mislili da će se ona promeniti ove godine) nakon čega će biti doneta nova odluka od koje bi moglo da zavisi da li će Novak igrati na US Openu kasnije tokom sezone.

Masters u Indijan Velsu igra se od 8. do 19. marta, dok je Majami na programu od 22. marta do 4. aprila. Novak neigranjem na ta dva turnira ne bi izgubio nijedan bod, ali bi bio sprečen da osvoji 2.000 novih ATP poena. To bi moglo da iskomplikuje njegove planove kada je u pitanju prvo mesto ATP liste, ali će sada istovremeno lakše moći da planira ovaj deo sezone jer je dobio potvrdu da ne može na Floridu i u Kaliforniju.

Očekuje se da prava i obaveze za ulasku na teritoriju SAD budu ponovo revidirane tek 10. aprila. Bilo je za očekivati da će se menjati početkom marta, kako je prvobitno najavljeno, ali je onda pravo niotkuda odlučeno da se zvanično produži obavezna vakcinacija. U neku ruku ovo nije iznenađenje jer su američke vlasti tokom novembra pozivale građane da prime novu dozu vakcine (4, 5. i potonje), pa je bilo za očekivati da obavezna vakcinacija bude na snazi još najmanje šest meseci.

Više informacija o pravilima ulaska u SAD pročitajte ovde. SAD je jedna od retkih država koja i dalje ne dozvoljava slobodno putovanje nevakcinisanim strancima, dok za svoje državljane ima potpuno druga pravila.

BONUS VIDEO Novakov viner na liniju za treću meč-loptu, Cicipasu ni čelendž ne pomaže