in

Poznata istina o njenoj burnoj prošlosti, mnogi su bili protiv njih

Poznata istina o njenoj burnoj prošlosti, mnogi su bili protiv njih

Mnogo toga je ostalo duboko skriveno u prošlosti Mirke Federer, ali je jedan detalj pokazao njenu burnu prošlost.

„Posebno želim da se zahvalim svojoj neverovatnoj supruzi Mirki jer je sa mnom proživela svaki minut. Ona me je zagrevala pre finala, gledala bezbrojne mečeve, čak i kad je bila u osmom mesecu trudnoće, i trpela moju šašavu stranu preko 20 godina“, napisao je Rodžer Federer u oproštajnom pismu od tenisa i pomenuo je i četvoro dece koje imaju.

Novak Đoković

Zahvalio im je što su ga podržavali i uvek bili spremni da istražuju nova mesta i stvaraju divne uspomene. „Videti porodicu kako navija za mene s tribina osećaj je koji ću zauvek pamtiti“, dodao je teniski velikan.

Bez Mirke ne bi bilo ni Rodžera i sa tim se slažu svi koji su ikada bili u blizini porodice Federer. Tek je sa njom počeo da gleda na tenis kao na biznis, kao na takmičenje, a ne kao na igru. Brzo mu je Mirka sugerisala da svoj teniski talenat treba da iskoristi na pravi način i sa njom je počeo da osvaja grend slem titule u nizu.

Devojačko prezime Mirke bilo je Vavrince, sa roditeljima je emigrirala iz Slovačke kao devojčica, a danas imaju zlatarsku radnju. Počela je da se bavi tenisom na nagovor Martine Navratilove, a najveći uspeh joj je bio kada je 2001. godine postala 76. na svetu. Ipak, ona je bila ključni faktor da jedan od najboljih ikada to i postane.

Mirka i Rodžer Federer
Mirka i Rodžer Federer; Foto: EPA-EFE/TRACEY NEARMY

„Rodžer mi je bio najveća uteha tokom tih osam meseci oporavka od povrede. Vratio mi je moj teniski život. Kada je on pobeđivao, bilo je to kao da ja pobeđujem“, poručila je Mirka jednom prilikom.

„Tako si mlad“, poručila mu je Mirka kada ju je prvi put poljubio. Odgovorio je kao iz topa da ima „Osamnaest i po godina“.

Mirka je samo uvratila: Okej, ti si beba.

Zanimljivo je da je MIrka pre Rodžera zapravo bila verena s bogatim Arapinom.

Pisalo se kako je u velikoj ljubavi sa tajkunom iz Arabije.

Međutim, svog sadašnjeg supruga upoznala je 2000. godine na Olimpijskim igrama u Sidneju. Prestala je da se bavi tenisom 2002. godine zbog povrede stopala. U tom periodu ona i Rodžer su bili sve bliskiji, te je ona u jednom trenutku shvatila da zaprvo voli Federera i raskinula sa bogatim Arapinom.

„Za dva meseca poznanstva znali smo da između nas postoji hemija, ali nismo znali hoće li nas to odvesti nekud ili je reč samo o trenutku. Naš prvi poljubac bio je nešto više od toga. On nas je odveo do nečeg zaista posebnog i srećni smo što smo zajedno“, ispričao je slavni teniser ranije.

Mirka Federer
Mirka Federer; Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Pritom, Mirka vodi njegove finansije, bukira avionske karte, pronalazi hotele, zadužena je za odnose s javnošću, bira rekete i odeću za put, a uz sve to brine se o deci. Federer je svojevremeno izjavio da ne bi mogao bez Mirkine logistike i da mu ona dopušta da sledi svoje snove.

„Ali ako jednog dana kaže da više ne želi da putuje i da joj je dosta svega, oprostiću se od profesionalnog sporta“, najavio je godinama ranije Federer.

Ne samo da ga nije sputavala, već je ona bila pokretačka snaga u svakom momentu. Doduše, mnogi su bili protiv njihove veze.

„Pitao nas je da li da počne da se viđa sa Mirkom“, otkrio je  Sven Gruneveld, bivši trener Federera, za portal “Tennisnet”.

Dobio je odgovor koji nije poslušao što svedoči da je u moru racionalnih odluka neke donosio srcem.

„Rekli smo mu da smo protiv toga jer je bio mlad i trebalo je da uživa u slobodi. Gledano iz sadašnjeg ugla, ipak je napravio pravu odluku, naravno. Povrh svega, Rodžer je uz Mirku naučio da kontroliše emocije“, dodao je Gruneveld, koji je sa Federerom radio od 2000. do 2003. godine.

BONUS VIDEO Federer završio karijeru, sa svetom plakao posle drame