in

Kameron Nori – pretposlednja prepreka na Novakovom putu ka peharu

Novak je među četiri najbolja u Londonu stigao velikim preokretom protiv Janika Sinera, dok je Nori, takođe u pet setova eliminisao Davida Gofena.

Njih dvojica su se do sada sastali samo jednom, bilo je to prošle godine na Završnom tuniru u Torinu, kada je svetski “broj 3” rivalu prepustio samo tri gema – 6:2, 6:1.

Đoković je izjavio da, uprkos činjenici da nisu mnogo puta igrali, dobro poznaje rivala i da će uraditi “domaći zadatak” prek okršaj koji je na programu u petak popodne.

“Igrali smo na Završnom turniru u Torinu, samo jedan međusobni duel. Drugačiji uslovi, turnir i okruženje nego što je ovde na Vimbldonu. Polufinale grend slema na Centralnom terenu u svojoj zemlji, podrška publike… Nema šta da izgubi. Svaka pobeda od sada za njega je velika stvar. Znam to. Trenirali smo nekoliko puta. Znam njegovu igru dobro. Tu je. Naravno da ću se spremiti”, rekao je Đoković.

Odlučujući trenuci susreta mogli bi da se dogode već na početku, jer će naš as imati priliku da odmah slomi otpor Britanca. Značaj meča i situacija u kojoj se do sada nije našao, plus veliko ime sa druge strane mreže, biće velika prepreka koju će Nori imati pred sobom. Ukoliko Novak tada stekne prednost, mogao bi do kraja da “zajaše talas” i ostvari pobedu.

Za to će morati da izbegne padove kakve je imao protiv Janika Sinera, oni su mogli da ga koštaju daljeg učešća na turniru. Nori tek treba da se pokaže na najvećoj sceni i ne bi bio ni prvi ni poslednji koji bi meč na grend slemu, sa nekim od članova “velike trojke”, izgubio još u svlačionici.

Krasi ga nesvakidašnji stil tenisa koji odlično funkcioniše na travi – poseduje veoma neugodan, ravan bekhend posle kojeg loptica izuzetno nisko odskače, dok sa forhend strane unosi mnogo više spina i trudi se kada god može da napada baš tim udarcem.

Karakteristični su njegovi napadi sa većim rotacijama i forhendom vrlo dobro uspeva da menja ritam poena, posebno iz dijagonale u paralelu (često preko najvišeg dela mreže). 

Bekhend mu nije primarno oružje u ofanzivnom arsenalu, njime češće priprema poene ili protivnicima oduzima ritam. Po tehnici tog udarca podseća malo na Danila Medvedeva i igrač koji se nalazi sa druge strane mreže mora mnogo više da se savija u kolenima kako bi uzvratio na pravi način.

Norijev veliki adut jeste kretanje i to je možda i osnovni razlog što je baš na Vimbldonu ostvario rezultat karijere. Ima nisko težište, startan je i veoma stabilan na najbržoj podlozi u tenisu.

Za razliku od prethodna dva Đokovićeva rivala (iako je Siner pokazao zavidan napredak u kretanju), mnogo bolje se snalazi prilikom promene pravca, ali zato postoje segmenti u kojima je slabiji.

Najznačajniji je svakako servis. Momak rođen u Južnoj Africi je levoruk, što tradicionalno ne odgovara većini desnorukih tenisera, ali ne pravi značajniju prednost početnim udarcem. Tu će biti Novakova šansa da agresivnim riternom (bez prevelike doze rizika), preuzima inicijativu u poenima i gemovima na servis Britanca.

“Jedan od najvećih izazova u tenisu, očigledno. Rekao bih da je trava njegova omiljena podloga i njegov učink ovde na Vimbldonu je neverovatan. Biće veoma teško”, priznaje 26-godišnjak sa neverovatnom životnom pričom.

Uz uvek potreban visok procenat prvog servisa, branilac titule bi trebalo češće da napada bekhend rivala i stvara uglove iz kojih Britancu neće biti jednostavno da odgovori. Takođe, poželjno će biti i miksovanje slajsevima ili drop-šotovima (naravno, ni tu ne treba preterivati), kako ga ne bi navikao na ustaljene obrasce u igri.

Protiv Davida Gofena u četvrtfinalu Nori je prikazao izuzetnu mentalnu snagu i uspeo da se dva puta vrati nakon zaostatka u setovima.

Duel je trajao skoro tri i po sata, pa će i fizička sprema igrati značajnu ulogu u završnici Vimbldona. Kameron je na terenu do sada proveo tridesetak minuta više od Đokovića i svestan je da će morati da pruži najbolju moguću partiju ukoliko želi trijumf.

“Moraću da unapredim mnogo stvari, neću imati šanse ukoliko budem gubio koncentraciju kao danas. Nisam malo imao sreće, u nekoliko navrata sam gubio fokus i uspevao sam da ga povratim. Protiv Novaka neće biti prostora za to. Radujem se što igram sa njim i videću na kojem će on nivou biti. Sigurno je da će biti izuzetno nezgodno”, dodao je Nori.

Ukratko, Đoković je veliki favorit u ovom meču i zbog ogromnog iskustva, kvaliteta, ali i činjenice da će mu za trijumf biti potrebno ono u čemu se najbolje snalazi – kontrolisana agresivnost.

U drugom polufinalu sastaju se Rafael Nadal i Nik Kirjos.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)