in

Kako je Đoković utišao 15.000 Britanaca uprkos provokacijama, sad juri idola

Sve je bilo u redu dok svi na Centralnom terenu nisu osetili da će uskoro biti kraj, onda su počeli provokativni pokušaju da se pomogne svom igraču.

Grafika: Slađana Đermanović

Nije to bila ona užarena atmosfera protiv koje je Novak Đoković nekoliko puta igrao na Vimbldonu, ali i ovog puta nije moglo da prođe bez sitnih čarki.

Veći deo meča protiv Kamerona Norija u polufinalu su navijači uživali u vrhunskim potezima oba igrača, a svaki od njih je bio nagrađen aplauzom. Uglavnom je grupa Novakovih navijača bila tik iznad boksa Đokovića. Tik iznad Srđana i Dijane, roditelja trećeg igrača planete, nalazila se grupica najvatrenijih navijača koja je od prvog njegovog meča na turniru bila uz njega.

Nekoliko puta su poveli navijanje kao podršku Novaku, ali gotovo po pravilu bi bili “ugušeni” aplauzom čitavog stadiona. Đoković je uspeo da se mentalno isključi u većem delu susreta, ali su pokušaji da ga isprovociraju pri kraju postali burniji i bučniji.

“U nekim momentima sam bio ometen od strane publike, iako je atmosfera bila sjajna”, rekao je i Nori nakon susreta.

Đoković je zakazao 32. finale grend slema, a posebno raduje ono što je rekao na samom terenu “Posao nije završen”. Ovde je došao po trofej, ništa drugo osim toga ga ne zanima, a sa sedmom titulom bi se izjednačio i sa idolom Pitom Samprasom.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

U jednom trenutku je Novak jedan poen posvetio navijaču koji je sve vreme u toku jednog poena dobacivao. Bilo je tu nekoliko engleskih povika poput “Nice”, “Good shot”, “Go Cam”, a na kraju je srpski teniser osvojio poen. Pokazao je u pravcu tog navijača i kao da ga je tačno upamtio u čitavom onom metežu.

Sve je zatvorio srpski igrač ironičnim poljupcem navijaču koji je neposredno pre njegovog servisa vikao “Cam, Cam”. Poslao je poljubac kao odgovor na dobacivanje sa tribina, više i ne treba, sve ostalo što je trebalo da uradi ostalo je ispisano na semaforu: 2:6, 6:3, 6:2, 6:4.

Đoković sada napada 21. grend slem titulu, a niz pobeda na Vimbldonu produžio je na 27. Na Centralnom terenu je stigao do 38 pobeda zaredom, što samo dovoljno govori da je ubedljivo najbolji igrač na travi u ovom momentu.

Ipak, za finale je rezervisan cirkus ili kako je to fino upakovao Novak – “vatromet emocija”.

Neophodno je Australijancima da Novaka predstave kao negativca, više kao nekog ko mrzi, nego nekog ko je bio žrtva jedne politike. O svemu tome ćemo jedan dan saznati više, ali smo danas saznali kakva se percepcija stvara o srpskom igraču.

Pred finale pre svih pitanja o potencijalnom Kirjos, rivalu u novom vimbldonskom finalu, stiglo je pitanje.

“Novače, da li vidiš Australijance kao neprijatelje?”

Odgovor je bio čvrsto negiranje i diplomatsko obrazlaganje, nekada je to pravi hod po jajima pa umesto navijao je stadion protiv mene imao stadion je navijao za mog rivala. Tokom godina je naučio da se nosi sa tim i da izbegava ovakve medijske “metke” koji samo doprinose senzacionalističkim naslovima.

Ipak, vratimo se tenisu. Zaista će Kirjos biti posebna enigma za Đokovića u nedelju. Nisu ni trenirali od kada su poslednji put igrali 2017. godine, a Australijanac je obično na turu igrao samo četiri, pet meseci godišnje (prosečan igrač provede u putu oko 11 meseci). Sve ovo će učiniti analizu onoga što Kirjos može da ponudi dodatno teškom.

Nik Kirjos
Nik Kirjos; Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Kirjos sebe smatra jednim od najboljih igrača na travi (“Top 10, možda i Top 5”), ima jedan od najboljih servisa na turu ne samo zbog snage, nego i raznovrsnosti, a kada je potpuno fokusiran na tenis predstavlja i neugodnog igrača tokom razmena. Uostalom, Medvedev je imao mnogo problema da ga savlada na Australijan openu, a sada se igra na travi…

Nema nikakve dileme da u nedelju čeka epski spektakl, pozornica je već spremna.

Prijatelj specijala MaxBet.

Vimbldon možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON Mini paket van SBB mreže preko bilo kog interneta u Srbiji. EON Mini dostupan je za 1.299 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

BONUS VIDEO Novak Đoković i luda proslava fantastičnog poena

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram