in

Ukrajina umesto Rusije u grupi sa Srbijom na Svetskom prvenstvu

Svetsko prvenstvo, koje je trebalo da bude održano u Rusiji, biće održano od 26. avgusta do 11. septembra u Poljskoj i Sloveniji, a Međunarodna odbojkaška federacija je diskvalifikovala rusku reprezentaciju koja je olimpijski vicešampion.

Ukrajinski odbojkaški savez primio je pismo od Međunarodne federacije (FIVB) u kojem su obavešteni da će zauzeti mesto diskvalifikovane ruske reprezentacije s obzirom na to da su prva naredna selekcija na FIVB rang listi (23) koja se nije plasirala na SP.

“Predsednik Ukrajinske odbojkaške federacije Mihail Melnik primio je pismo iz Međunarodne odbojkaške federacije, u kojem se navodi da će Ukrajina igrati na Svetskom prvenstvu 2022. umesto Rusije. U pismi se navodi da se postupak žrebanja neće ponovo održati i Ukrajina će zauzeti mesto Rusije u Grupi A, kao prvi nosilac!”, saopštio je ukrajinski savez.

Ukrajina je od sticanja nezavisnosti igrala na samo jednom Svetskom prvenstvu 1998. godine.

Odbojkaši Srbije i Ukrajine sreli su se u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Antverpenu 2019. i naš tim je trijumfom posle velike borbe (3:2) ušao u polufinale, a potom je i osvojio evropsku titulu pobedama protiv Francuske i Slovenije.

Grupe na SP

Grupa A: Ukrajina, Srbija, Tunis, Portoriko.

Grupa B: Brazil, Japan, Kuba, Katar.

Grupa C: Poljska, SAD, Meksiko, Bugarska.

Grupa D: Francuska, Slovenija, Nemačka, Kamerun.

Grupa E: Italija, Kanada, Turska, Kina.

Grupa F: Argentina, Iran, Holandija, Egipat