in

Odbojkašice zlatni izuzetak srpskog ekipnog sporta u 2022. godini

Odbojkašice zlatni izuzetak srpskog ekipnog sporta u 2022. godini

Poslednji put da se nijedna reprezentacija Srbije, odnosno Jugoslavije, ne vrati sa medaljom sa EP, SP ili OI bio je 1983. godine. Tad je i teritorija i populacija bila veća, kapaciteti su se smanjili, ali su naši igrači i stručnjaci uspevali da održe kontinuitet posle sankcija – kroz sistem, rad i selekciju preostalu iz SFRJ, donosivši medalje sa svih strana sveta.

Skoro 40 godina kasnije, selekcija koja nije bila ni izbliza trofejna donela je ponovo naciji razlog za doček ispred Gradske skupštine. Ženska odbojka nastavlja niz medalja, a igračice su postale uzori devojčicama.

Uigravanje kroz Ligu nacija

Godina nije krenula lagodno. U januaru je novi selektor postao Italijan Danijele Santareli, nasledivši Zorana Terzića, ime koje je vezano za doslovno sve uspehe ženske reprezentativne odbojke. Po običaju, dolazak stranca stavlja veliki znak pitanja na to kako će se prilagoditi, da li će ukomponovati svoje zamisli sa vrhunskim igračkim kadrom.

Počelo je od Lige nacija, gde je u drugom meču Tajland iznenađujuće slavio. Nadalje su naše reprezentativke trijumfovale protiv evidentno slabijih reprezentacija, a dueli protiv glavnih rivala Brazila, Italije i SAD su završeni porazima. Valja istaći da je u Ligi nacija data šansa mnogim mlađim igračicama ili igračicama sa manjom minutažom zarad sticanja iskustva. Taj plan je bio dobar kako se ispostavilo, jer se stiglo do trećeg mesta i bronzane medalje.

Italija nas je „počistila” sa 3:0 u pripremnom meču pred Svetsko prvenstvo, pokazavši da su Paola Egonu i kompanija u punoj formi.

Perfektni put do odbrane zlata

Onda se u poljskom Lođu zahuktala Santarelijeva mašina. Dve grupne faze završene bez poraza, uključujući slavlja nad domaćom Poljskom, neugodnom Turskom i kvalitetnom SAD.

Potvrda mentalne nadmoći i iskustva sa velikih takmičenja viđena je u četvrtini i polufinalu u Gljivicama kad su utišale prepunu halu poljskih navijača i posle toga poslale Amerikanke u borbu za bronzu Brazilke su pale sa 3:0 u finalnom sudaru titana u holandskom Apeldornu.Odbranjena je titula svetskog šampiona. Tijana Bošković je MVP i najbolji korektor, Bojana Drča tehničar, a Teodora Pušić najbolji libero.

Neočekivani obrt na kraju godine 

Zlatni sjaj 2022. godine splasnuo je 27. decembra, kada je Santareli zvanično napustio klupu Srbije i postao selektor Turske. OSS je brzo našao rešenje u treneru Vakinfbanka Đovaniju Gvidetiju, koga je zemljak Santareli nasledio u Istanbulu. Košarkaški rečeno došlo je do „trejda”.

Novi selektor i novi izazovi pred šampionkama u narednoj godini. Cilj je povratak na evropski tron posle poraza od Italijanki 2021. u Beogradu.

I dok odbojkašice glancaju prvo, a neke od njih drugo svetsko zlato, ostale velike zvezde među reprezentacijama nisu se ni blizu domakle medalje.

Odbojkaši, košarkaši i fudbaleri nisu ispunili (ne)realna očekivanja javnosti. Jaki sastavi sa cenjenim imenima u svojoj branši stali su na korak do željenog cilja. Argentina je sa 3:0 izbacila odbojkaše u osmini finala Svetskog prvenstva, Italija je šokirala četu Svetislava Pešića u četvrtfinalu Evrobasketa, a Piksijevi „orlovi” su stali u grupnoj fazi.

Vaterpolisti i košarkašice su u prelaznom periodu. „Velika šestorka delfina” i tandem Sonja Vasić – Jelena Bruks su se povukli iz nacionalnog dresa. Biće potrebno mnogo strpljenja, živaca i godina da bismo dobili ponovo takve asove.

Toni Đerona nastavlja svoj projekat sa rukometašima, koji su gotovo deceniju van mape, a novi test biće EP već u januaru. Rukometašice su EP u Sloveniji završile bez pobede u grupi sa Švedskom, Norveškom i domaćinom.

Ukratko, zlatne odbojkašice su spasile čast srpskog kolektivnog sporta u protekloj godini i jedine opravdale očekivanja, uprkos preprekama na putu. Možda su ostale pokosila prevelika očekivanja nacije.