in

Svet tuguje zbog smrti NBA legende, a bio među najboljima na svetu u dva sporta

Košarkaški svet i dalje žali za velikim Bilom Raselom.

Jedan od najpotcenjenijih košarkaša i najvećih šampiona svih vremena, koji je osvajao šampionske prstenove i kao igrač i kao trener, svojevremeno je bio atletska sila.

Manje je poznato da čovek koji je poslednjeg dana jula preminuo u 88. godini bio i vrstan atletičar.

Štaviše, u vreme pre nego je atletika napredovala do današnjih razina, Rasel je postavio atletski rekord koji stoji već 66 godina.

Na Univerzitetu San Francisko, Bil je skakao uvis i skočio je 206 centimetara. Treba imati u vidu da je to bilo kada se još skakalo unapred, umesto leđima preko šipke.

“Te 1956. mogao sam da odem na Olimpijske igre u skoku uvis, ali sam odbio da bih igrao košarku jer smo tad mogli da se bavimo samo jednim sportom. ‘Track and Field’ me je svrstao na sedmo mesto najboljih skakača na svetu, a bio sam u to vreme drugi u Sjedinjenim Državama”, pričao je Rasel.

Postavio je rekord od 206 centimetara baš 1956. u Freznu i taj rekord stoji i danas. U školi gde je Rasel bio, pitaju se i dalje da li će taj rekord ikada biti oboren.

Program razvoja ove atletske discipline više nije tako dobar, a nisu ni kandidati koji dolaze, a koliko je reč o impozantnom rekordu govore i reči Metjua MekGija, atletskog trenera na spomenutom Univerzitetu u San Francisku.

“To jednostavno nije nešto što se samo dešava. To je kao da danas dođe košarkaš i skoči 228 centimetara, neverovatno”, kazao je MekGi, a preneo SF Gate.

Na kraju, Rasel je izabrao košarku i posle 11 NBA titula u karijeri, može se reći da nije pogrešio ni najmanje.

BONUS VIDEO: Čović: Hoćemo pola-pola navijače na derbiju Evrolige

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram