in

Radivoj Korać dobio najveće priznanje

Pomerao je granice, činio nemoguće, a sada je i planeta priznala njegov doprinos.

Legendarni Radivoj Korać postao je peti Srbin u Kući slavnih u Springfildu.

Korać je za OKK Beograd protiv Alvika postigao 99 poena, bio je ključni faktor u donošenju prvi medalja našoj zemlji. Osvojio je olimpijsko srebro 1968. godine, ima dva svetska srebra 1963. i 1967, ima i dva evropska srebra 1961. i 1965, te bronzu sa EP 1963. godine.

Postavio je temelje kasnijih višedecenijskih uspeha naše košarke, a postao je legenda svetske košarke. Tragično je poginuo u saobraćajnoj nesreći u Belgiji u 31. godini.

Na predlog generalnog sekretara Vilijema Džonsa FIBA je jedno međunarodno takmičenje nazvala po njemu – Kup Radivoja Koraća, a sada kup naše zemlje nosi to ime.

Pobednik takmičenja je četiri decenije podizao čuvenu Žućkovu levicu koji je otisak u zlatu šuterske ruke Koraća, a od 2003. godine ovaj trofej dobija najbolji klub naše zemlje.

Bio je prvi sportista koji je sahranjen u Aleji velikana, a OKK Beograd je Žućkovu peticu zauvek povukao iz upotrebe, što je prvi takav slučaj u evropskoj košarci.

Pre Žućka u Kuću slavnih primljeni su košarkaš, trener, kasnije i generalni sekretar FIBA Bora Stanković (1991), čuveni Profesor Aleksandar Nikolić (1998), ikone jugoslovenske i evropske košarke Dražen Dalipagić (2004) i Vlade Divac (2019).

Zvanična inauguracija zakazana je za 10. septembar.

BONUS VIDEO Vlade Divac i poster Zdravka Čolića

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram