in

Oglasila se Zvezda zbog haosa i vređanja Srbije, traži kaznu za Žalgiris

Oglasila se Crvena zvezda.

Crveno-beli su odlučili da objave zvanično saopštenje nakon svih dešavanja u Kaunasu pre meča sa Žalgirisom (103:98) u 21. kolu Evrolige.

Darko Miličić i Mladen Mićunović

Saopštenje Zvezde prenosimo u celosti.

“KK Crvena zvezda u cilju sprečavanja bilo kakvih spekulacija i politizacije gesta naših igrača pre početka utakmice u Kaunasu i košarke u celini, primoran je da se oglasi povodom svih dešavanja tokom zaostale utakmice 21.kola Evrolige protiv Žalgirisa u Kaunasu.

KK Crvena zvezda kao sportski klub i predstavnik Republike Srbije koja je zauzela jasnu poziciju povodom sukoba u Ukrajini, i sledi zvanične stavove naše države, u zvaničnoj komunikaciji sa Evroligom i čelnicima Žalgirisa, jasno su stavili do znanja nekoliko dana pre utakmice u Litvaniji, da neće dozvoliti politizaciju i nositi baner u bojama zastave bilo koje države jer bi time bili učesnici u manipulaciji i politizaciji jedne od najhumanijih i univerzalnih parola „STOP RATU“.

Igrači i stručni štab KK Crvena zvezda sledili su, i ponašali se u skladu sa odlukom najviših organa kluba koji su takvu odluku doneli, uključujući i prvotimca našeg kluba Erona Vajta koji se bez zamerki povinovao odluci kluba i svojim primerom pokazao da je deo tima i kluba.

Zato i ovim saopštenjem KK Crvena zvezda staje u odbranu svog igrača koji se neopravdano našao na udaru dela javnosti, jer se zalaže za iste vrednosti kao i klub čije boje nosi, a to je mir, prestanak ovog rata i stradanje nedužnih civila i dece! Upravo slučaj Erona Vajta koji je igrao i za Žalgiris (koji je kao klub ovu situaciju zloupotrebio) i trenutno nastupa u dresu Crvene zvezde, pokazuje svu apsurdnost i težinu situacije u kojoj smo se svi našli, ali i opasnost mešanja politike u sport!

Zato apelujemo na sve Zvezdaše da ne osuđuju Erona Vajta i ne mešaju ga u politiku ( i relacije koje možda i ne razume), već da ga podrže kao sportistu, igrača Crvene zvezde koji se od svog dolaska u naš klub ponaša kao vrhunski profesionalac, i koji je u nedelju uveče bezpogovorno stao uz svoj tim i učinio što mnogi u njegovoj (specifičnoj) situaciji ne bi uradili!

Na našu veliku žalost, naša molba da ne nosimo baner koji nije neutralan nije uslišena (da li pod nečijim pritiscima), a sve nakon toga predstavljalo je politički performans a ne sport, i ozbiljno je narušilo osnovna načela Evrolige i košarke!

KK Crvena zvezda ne može drugačije da protumači skandiranja „Fuck you Serbia“, napad i izbacivanje navijača Crvene zvezde samo zato što su nosili zastavu naše zemlje, oduzimanje zastave Republike Srbije koja je suverena država, isticanje zastave NATO (koja u našoj zemji iz već poznatih razloga i Nato agresije predstavlja provokaciju) i promociju parole „Slava Ukraini“ koja u našoj zemlji ima potpuno drugačiju istorijsku konotaciju i smisao!

Da li danas 2022. godine onda treba da se upitamo zašto 1999. godine u toku NATO agresije i ubijanja hiljada nevinih civila i dece, dok su osvajali ovo takmičenje košarkaši Žalgirisa nisu nosili baner „Zaustavite agresiju na Jugoslaviju“ ?

Foto: Screenshot Twitter Jonas Miklovas

Da li po ugledu na jučerašnje događaje, sada KK Crvena zvezda sa istim pravom može da zahteva od svih aktera utakmica u Beogradu da nose transparent „Kosovo je Srbija“ kako bi još više internacionalizovali problem pokušaja otimanja naše južne pokrajine i 17 posto dela teritorije Republike Srbije?

KK Crvena zvezda se uvek trudio da bude dobar domaćin gostujućim klubovima i da ih zaštiti od bilo kakve politizacije, ali i promovisao mir, što smo nošenjem banera sa antiratnim porukama i tokom ove sezone potvrdili na više utakmica od početka sukoba u Ukrajini!

Zato sada imamo svako moralno i drugo pravo da očekujemo da Evroliga hitno reaguje , pokrene disciplinski postupak i na adekvatan način sankcioniše ovo kršenje osnovnih načela i Bylaws-a Evrolige i da, u skladu sa njim, kazni odgovorne za ispolitizovane i očigledno unapred pripremljene incidentne situacije i maltretiranje naše ekipe, naših navijača i uvrede na račun naše zemlje i našeg kluba u Kaunasu.

U suprotnom, otvaraju se vrata i mogućnosti da svi učesnici Evroliginih takmičenja koriste svoje utakmice za promociju politike, svojih problema i nezadovoljstava, a ne sporta. Jasno je ka čemu to vodi…

KK Crvena zvezda će bez obzira na sve događaje u Kaunasu, nastaviti da promoviše prave vrednosti košarke i takmičenja u kojima učestvuje.”, stajalo je u saopštenju.

BONUS VIDEO VIDEO Košarkaši Crvene zvezde nisu držali „Zaustavite rat“, sa tribina zvižduci

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, TwitterInstagram