in

Nedović stao u odbranu Zvezde zbog skandala u Litvaniji, ugašen mu profil FOTO

U komentarima se već pominje slučaj Donalda Trampa kome je takođe ugašen Tviter.

Nemanja Nedović, košarkaš Panatinaikosa, stao je u odbranu Crvene zvezde nakon skandala u meču 21. kola Evrolige na gostovanju Žalgirisu (103:98).

Atlanta Houks

Srpski košarkaš je tako doživeo neobičnu vrstu cenzure jer mu je ugašen profil. Još uvek nije poznato da li je ovo odluka Tvitera ili je on reagovao tek nakon što su navijači prijavili profil našeg asa.

Odjednom je nalog nestao sa mreže, a njegov profil sada vodi na “nepostojeću stranu”.

Nakon što je video da se na tribinama nalazi NATO zastava poručio je da “nema mesta takvim stvarima u košarkaškim halama”.

U jednom komentaru je Nedović odgovorio navijaču.

“Svi znamo zašto su tu zastavu istakli protiv tima iz Srbije. Kada sam igrao sa Panatinaikosom tamo, nisam je video”, napisao je Nedović, a zatim i dodao da korisnik “pokušava da ispadne pametan, ali da je glup, bez uvrede”.

Nemanja Nedović
Foto: Screenshot Twitter

Podsetimo, u ponedeljak se i Zvezda oglasila saopštenjem.

Saopštenje Zvezde prenosimo u celosti.

“KK Crvena zvezda u cilju sprečavanja bilo kakvih spekulacija i politizacije gesta naših igrača pre početka utakmice u Kaunasu i košarke u celini, primoran je da se oglasi povodom svih dešavanja tokom zaostale utakmice 21.kola Evrolige protiv Žalgirisa u Kaunasu.

KK Crvena zvezda kao sportski klub i predstavnik Republike Srbije koja je zauzela jasnu poziciju povodom sukoba u Ukrajini, i sledi zvanične stavove naše države, u zvaničnoj komunikaciji sa Evroligom i čelnicima Žalgirisa, jasno su stavili do znanja nekoliko dana pre utakmice u Litvaniji, da neće dozvoliti politizaciju i nositi baner u bojama zastave bilo koje države jer bi time bili učesnici u manipulaciji i politizaciji jedne od najhumanijih i univerzalnih parola „STOP RATU“.

Igrači i stručni štab KK Crvena zvezda sledili su, i ponašali se u skladu sa odlukom najviših organa kluba koji su takvu odluku doneli, uključujući i prvotimca našeg kluba Erona Vajta koji se bez zamerki povinovao odluci kluba i svojim primerom pokazao da je deo tima i kluba.

Zato i ovim saopštenjem KK Crvena zvezda staje u odbranu svog igrača koji se neopravdano našao na udaru dela javnosti, jer se zalaže za iste vrednosti kao i klub čije boje nosi, a to je mir, prestanak ovog rata i stradanje nedužnih civila i dece! Upravo slučaj Erona Vajta koji je igrao i za Žalgiris (koji je kao klub ovu situaciju zloupotrebio) i trenutno nastupa u dresu Crvene zvezde, pokazuje svu apsurdnost i težinu situacije u kojoj smo se svi našli, ali i opasnost mešanja politike u sport!

Zato apelujemo na sve Zvezdaše da ne osuđuju Erona Vajta i ne mešaju ga u politiku ( i relacije koje možda i ne razume), već da ga podrže kao sportistu, igrača Crvene zvezde koji se od svog dolaska u naš klub ponaša kao vrhunski profesionalac, i koji je u nedelju uveče bezpogovorno stao uz svoj tim i učinio što mnogi u njegovoj (specifičnoj) situaciji ne bi uradili!

Na našu veliku žalost, naša molba da ne nosimo baner koji nije neutralan nije uslišena (da li pod nečijim pritiscima), a sve nakon toga predstavljalo je politički performans a ne sport, i ozbiljno je narušilo osnovna načela Evrolige i košarke!

KK Crvena zvezda ne može drugačije da protumači skandiranja „Fuck you Serbia“, napad i izbacivanje navijača Crvene zvezde samo zato što su nosili zastavu naše zemlje, oduzimanje zastave Republike Srbije koja je suverena država, isticanje zastave NATO (koja u našoj zemji iz već poznatih razloga i Nato agresije predstavlja provokaciju) i promociju parole „Slava Ukraini“ koja u našoj zemlji ima potpuno drugačiju istorijsku konotaciju i smisao!

Da li danas 2022. godine onda treba da se upitamo zašto 1999. godine u toku NATO agresije i ubijanja hiljada nevinih civila i dece, dok su osvajali ovo takmičenje košarkaši Žalgirisa nisu nosili baner „Zaustavite agresiju na Jugoslaviju“ ?

Da li po ugledu na jučerašnje događaje, sada KK Crvena zvezda sa istim pravom može da zahteva od svih aktera utakmica u Beogradu da nose transparent „Kosovo je Srbija“ kako bi još više internacionalizovali problem pokušaja otimanja naše južne pokrajine i 17 posto dela teritorije Republike Srbije?

KK Crvena zvezda se uvek trudio da bude dobar domaćin gostujućim klubovima i da ih zaštiti od bilo kakve politizacije, ali i promovisao mir, što smo nošenjem banera sa antiratnim porukama i tokom ove sezone potvrdili na više utakmica od početka sukoba u Ukrajini!

Zato sada imamo svako moralno i drugo pravo da očekujemo da Evroliga hitno reaguje , pokrene disciplinski postupak i na adekvatan način sankcioniše ovo kršenje osnovnih načela i Bylaws-a Evrolige i da, u skladu sa njim, kazni odgovorne za ispolitizovane i očigledno unapred pripremljene incidentne situacije i maltretiranje naše ekipe, naših navijača i uvrede na račun naše zemlje i našeg kluba u Kaunasu.

U suprotnom, otvaraju se vrata i mogućnosti da svi učesnici Evroliginih takmičenja koriste svoje utakmice za promociju politike, svojih problema i nezadovoljstava, a ne sporta. Jasno je ka čemu to vodi…

KK Crvena zvezda će bez obzira na sve događaje u Kaunasu, nastaviti da promoviše prave vrednosti košarke i takmičenja u kojima učestvuje.”, stajalo je u saopštenju.

BONUS VIDEO Nemanja Nedović je komšija Novaka Đokovića na Pavlovačkom jezeru

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram