in

Jokić promenio pristup, poslušao savet najboljeg defanzivca i stigao do vrha

Potcenjen je segment njegove igre, barem dok se ne pogledaju podaci.

Kada ste košarkaški mađioničar, malo ko brine za ono što se dešava na drugoj strani parketa. Kada ste napadački „mastermind“, retko ko ističe ono što radite u odbrani. Ipak, Nikola Jokić je uspeo da promeni česti narativ da je „rupa u odbrani“.

Sve je samo ne igrač preko koga ekipa prima najveći broj poena. Uostalom, sam izbor Denvera da igra sa četiri niska igrača i Jokićem, koji gotovo sam štiti reket, dovoljno govori o njegovim mogućnostima.

Upravo je njegov najveći talenat čitanje igre i poznavanje akcija rivala, pa i ne čudi što često anticipira šta će se desiti i pre kraja akcije.

Viđali smo ove, ali i prethodnih sezona kako raspoređuje saigrače (čak ih i gura), jer zna koju je akciju prozvao protivnički plejmejker.

Upravo ovaj košarkaški IQ ga je uveo u izabrano društvo, pre mečeva u noći između utorka i srede Jokić je bio u još jednom kategoriji u vrhu (u svim kategorijama je u Top 10 u NBA).

Srpski centar je upisao 104 ukradene lopte i čak 62 blokade (od kojih su mnoge direktno bile za pobedu) i po tome je treći igrač lige. Naime, više od 100 ukradenih lopti i 50 blokada imaju još samo dvojica igrača.

Herbert Džons je sakupio 123 ukradene lopte i 56 blokade u Nju Orleansu, dok je Matis Tajbul iz Filadelfije stigao do 109 ukradenih lopti i 67 blokada. Robert Kovington iz Los Anđeles Klipersa je trenutno na 99 ukradenih lopti i čak 90 blokada.

Prošle sezone ga je zbog igranja odbrane javno prozivao i Drejmond Grin, nedavno je pojasnio njihov razgovor iz ove sezone.

“Prozivao sam Jokića zbog odbrane, rekao sam ako hoće da budu dobar tim on je poslednja linija odbrane. Mora da bude dobar defanzivno i pokazao sam četiri klipa kako ne rotira kod manjeg igrača, kako se ne kreće… Četiri klipa i bio sam veoma kritičan prema njemu. Došao je do mene sledeće godine i rekao mi je ‘Video sam šta si rekao o mojoj odbrani, bio si u pravu, cenim to’, rekao je nešto tako. Rekao je ‘Popravio sam se’, a uzvratio sam mu ‘Bolji si 100 odsto, gledao sam te ove sezone, 100 odsto si bolji”, pojasnio je Grin jednom prilikom.

Odlučio je Jokić da više ne preuzima prilikom pik en rola, već da bude nešto niže prema reketu, kako ga niži i brži igrači ne bi pretrčavali. Promenio je pristup, a ove sezone ostali niži igrači pomažu Jokiću da zatvori prilaze ka košu i tako dođe do ukradenih lopti.

BONUS VIDEO Eron Gordon i Majkl Meloun o Jokićevoj igri

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram