in

Jokić i Embid u nikad luđoj trci

Jokić i Embid u nikad luđoj trci

Novinari imaju veliku odgovornost, svaki glas će biti zlata vredan

Regularni deo sezone u NBA ligi približava se kraju, a priče o tome ko će biti MVP svakodnevna su tema širom košarkaškog sveta.

Najviše šansi daje se Džoelu Embidu i Nikoli Jokiću koji se u stopu prate, dok je iza njih sa malim šansama Janis Adetokumbo.

Srbin i Grk za sada imaju po dve MVP nagrade, dok Embid do nje nikada nije dogurao, iako je već godinama unazad u samom vrhu.

Tim Bontemps, novinar „ESPN-a“, svake sezone izbacuje takozvani „MVP straw poll“, odnosno anketu u kojoj intervjuiše oko 100 novinara od kojih većina ima glas za MVP. U četvrtak su izbačeni rezultati poslednjeg istraživanja, a razlika između Embida i Jokića je istorijski mala.

Naime, kamerunski centar ima ukupno 790 poena, dok je Jokić na drugom mestu sa 788. Srbin ima više prvih mesta (42 naspram 40), ali je Embid bolji sa drugim mestima – 45 prema 39. Sa trećim mestima, bolje stoji Somborac (19 prema 15), a nijednom ni Embid ni Jokić nisu rangirani na četvrtoj ili petoj poziciji.

Iza njih, prema ovoj poslednjoj listi nalazi se Janis Adetokumbo sa 612 poena, a sledi ga Džejson Tejtum sa 292 poena, odnosno najviše osvojenih četvrtih mesta – 90.

Prvih 10 upotpunjuju redom Luka Dončić, Šai Gildžus-Aleksander, Domantas Sabonis, Donovan Mičel, Džimi Batler, dok 10. pozicijiu dele Dieron Foks i Džejlen Braun.

Gledajući broj bodova i raspodelu, jasno je da jedan glas može da presudi ko će biti MVP. Rezultati ovog poslednjeg istraživanja i konačnog glasanja prethodnih sezona se nisu mnogo razlikovali, pa su prognoze i da će sada biti slična situacija.

Najmanja razlika ikada u izboru za MVP (22 poena), bila je između Medžika Džonsona i Čarlsa Barklija u sezoni 1989/90. Jasno je da sada Embid i Jokić mogu da ispišu istoriju, a sitnice će odlučiti ko će odneti najprestižniju individualnu nagradu u svetu košarke.

BONUS VIDEO Kampaco: Jokić i Dončić vole Zvezdu, Vildoza je jedan od razloga zašto sam ovde