in

Fristajl košarka – akrobatika i mašta mogu svašta

Strahinja za RTS kaže da je fristajl košarka jedna umetnost, veština sporta, a ovom aktivnošću počeo je da se bavi kao košarkaš.

“Košarku treniram 17 godina i želeo sam da probam nešto novo. U početku sam krenuo samo da vrtim loptu na prstu, a potom i na raznim predmetima. Znao sam da postoji fristajl fudbal, pa sam hteo da vidim šta je zapravo fristajl košarka. Gledao sam na jutubu neke klipove, dodavao prijatelje na društvenim mrežama, dobio smernice… Ali, svaki korak sam uradio sam”, kaže za RTS Strahinja.

Čaušević kaže da je za njegove poteze zaslužna mašta, a fristajl košarka najzastupljenija je u Japanu i Kini. Upravo se tamo i održavaju takmičenja, kojih kod nas, ali i u Evropi, nema.

“Noću, pred spavanje, isključim se skroz i razmišljam šta sutra novo mogu da pokušam. Nekada to deluje nerealno, ali onda izađem sa loptom i proizlaze klipovi sami od sebe. Bude dobro”, kaže Čaušević.

Na terenu je, kaže, sa loptom najbolji prijatelj. Muzika nije neophodna, ali je poželjna dok se izvode trikovi.

“Za mene je ovo zadovoljstvo. Znam da je u inostranstvu plaćeno i privlači sponzore. Kod nas toga nema, tako da je ovo radim iz ljubavi. Pre svega prema košarci, a onda i prema ovom sportu”, kaže Strahinja.

Sledeći cilj je odlazak u Japan, kolevku ovog sporta, ali i učešće na nekom takmičenju.