Switch to the dark mode that's kinder on your eyes at night time.

Switch to the light mode that's kinder on your eyes at day time.

in

Anđelija Arbutina bila je HEROJ! Planeta SE KLANJALA supruzi Slobodana Šarenca! (VIDEO)

Anđelija Arbutina bila je HEROJ! Planeta SE KLANJALA supruzi Slobodana Šarenca! (VIDEO)

Foto: printscreen/youtube.com

Anđelija Arbutina

Arbutina je tada bila deo ženske košarkaške reprezentacije koja je na Olimpijskim igrama u Seulu uspela da stigne do srebrne medalje. Bio je ovo najveći uspeh jugoslovenske košarke jer su i muški i ženski tim stigli do finala gde su poraženi od SAD-a, a cela planeta se u tom trenutku klanjala Anđeliji Arbutini i njenim saigračicama.

Uspeh jugoslovenskih dama pod obručima u Seulu došao je kao kruna uspešnih osamdesetih, posle dve bronze, na OI u Moskvi 1980. i na EP u Banjaluci (1980) i srebra na EP 1987. i u Kadizu. U nacionalnom timu su se u Seulu našle sledeće košarkašice:

Stojna Vangelovska, Mara Lakić, Žana Lelas, Eleonora Vild, Kornelija Kvesić, Danira Nakić, Slađana Golić, Polona Dornik, Razija Mujanović, Vesna Bajkuša, Anđelija Arbutina i Bojana Milošević.

Ovaj tim vodio je legendarni selektor Milan Ciga Vasojević sa pomoćnikom Mihajlom Mikijem Vukovićem. 

Na putu do srebrnog odličja izabranice selektora Milana Vasojevića su u grupi zabeležile dve pobede i jedan poraz (Jugoslavija – Kina 56:53, Jugoslavija – SAD 74:101, Jugoslavija – Čehoslovačka 69:57), zatim u čuvenom polufinalu su savladale Australiju 57:56, a u finalu doživele poraz od SAD 77:70.

Upravo je protiv Australije heroj bila Anđelija Arbutina čijim košem se naša reprezentacija plasirala u finale.

Šteta što su sankcije, a zatim i raspad SFRJ rasturile ovaj tim koji je u finalnom meču dokazao da može da parira moćnim Amerikankama.

Treba napomenuti da je Arbutina ovaj turnir igrala sa povredom palca, ali da je, uz Raziju Mujanović, bila nosilac igre. 

– Seul mi je promenio život i igrački i u svakom drugom smislu. To će uvek negde pisati i ljudi će se sećati. To se desilo kako se desilo i dobro je da se tako dogodilo, pitanje je šta bi bilo da je ispalo  drugačije. Ali to je to. Svi me pamte po tome. Spremale smo se u Aranđelovcu i povredila sam ruku, maltene su mi popucali ligamenti desne ruke. Na treningu sam zakačila saigračicu i prst se okrenuo u surotnom smeru. Bilo je razmišljanja da li da idem na OI, ali pošto je išao ceo medicinski tim sa našom delegacijom, onda sam i u Seulu imala terapije. Stavljali su mi neke specijalne bandaže, imala sam osećaj kao da nemam palac – ispričala je, svojevremeno, Anđelija Arbutina, junakinja jugoslovenskog tima, pa dodala:

– Šteta što nam je sankcijama uskraćeno igranje na OI u Barseloni 1992. godine. Sigurno bismo uzele zlato i tamo, ali i na SP 1994. godine. Bio je dogovor te generacije da ćemo 1994. godine skoro sve da se oprostimo. Imale smo u planu da osvojimo ta dva zlata, išlo se ka tome, imale smo kvalitet za to, ali nije nam se dalo zbog više sile. U Barseloni je zlato osvojio ruski tim, od kojeg smo realno bile bolje.

BONUS VIDEO

Back to Top

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website. %privacy_policy%

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.