in

Sudi Ligu šampiona, a ne valja Zvezdi i Partizanu

Hajka na glavnog sudiju 167. večitog derbija i pre nego što je bio izabran, a i nakon toga.

Glavni arbitar u duelu večitih rivala biće Srđan Jovanović, najbolji srpski sudija, koji će četvrti put deliti pravdu u duelu crveno i crno-belih.

Do derbija je ostalo još dva dana (subota, 18), a van terena se uveliko igra. Iz Humske su poručili kako će sudija lično zatresti mrežu, jer što da ne, dok su iz Ljutice Bogdana napali selektora Dragana Stojkovića Piksija(!?) i od njega zahtevali da im pravdu ne deli najbolji srpski arbitar.

Isti taj Srđan Jovanović je bio delegiran za četvrtog arbitra spektakla u Madridu između Reala i Čelsija, blizu je i odlaska na Mundijal u Kataru. Položio je još jedan ispit na utakmici Lige Evrope, Ajntraht – Barselona.

UEFA ima ogromno poverenje u njega, ali najveći srpski klubovi mu baš i ne veruju, te sumnjaju u njegove namere.

Fudbalska Srbija treba da bude srećna što ima takvo ime sa pištaljkom, uz to je odlično vodio prethodna tri derbija i nema razloga da ne bude na centru u meču koji bi u najvećoj meri mogao da odluči šampionsku trku.

Umesto da bude apsolutno normalno da je pravda u njegovim rukama, stigle su optužbe iz Crvene zvezde da je Srđan Jovanović partizanovac, kao i novo pismo adresirano na selektora Stojkovića, ne na FSS.

Foto: Predrag Milosavljevic/Starsport

“Imajući u vidu da je sudija Srđan Jovanović osvedočeni navijač FK Partizan, a u vezi sa tim i niz njegovih prethodnih pogrešnih odluka koje su direktno bile na štetu Crvene zvezde, što je simptomatično za sudiju takvog renomea i ugleda, smatramo da je neprihvatljivo da sudi u bilo kojoj utakmici koju igra FK Crvena zvezda, a posebno u narednom derbiju. Nadamo se da ćete uvažiti naš zahtev imajući u vidu unapred iznete činjenice”, navodi se, između ostalog, u jednom od pisama koje je potpisao predsednik crveno-belih Svetozar Mijailović.

Želja predsednika (ili nekog drugog Zvezdinog funkcionera) nije uslišena, Sudijska komisija FSS drznula se da se ogluši o molbu branica trona i, gle čuda, delegirala najboljeg.

Interesantan komentar imao je i predsednik Partizana, Milorad Vučelić.

“Uvek ima nade, ali… Očekujem da će gol da postigne sudija, da ne okleva, brate, nego da šutne loptu u mrežu”, rekao je Vučelić za “Sportski žurnal”.

Da nije tužno… Postavlja se i pitanje gde je u svom tom cirkusu i FSS, odnosno zašto ne kažnjava čelnike za takve optužbe. Ako bi neko bio višemesečno udaljen iz fudbala, na šta FSS ima pravo prema Pravilniku zbog neosnovanih optužbi na račun sudija, verovatno bi se neka druga priča pričala.

Ovako je u pun gas na kreiranje atmosfere linča, arbitar koji sudi u odličnoj formi i dobija najvažnije evropske utakmice, može da se provlači kroz srpsko fudbalsko blato jer je nekome tako došlo.

I, da, gospodo, ostavite čoveka na miru. Ne samo Srđana Jovanovića, nego vaše frustracije i pravljenje alibija za potencijalni neuspeh niko nije dužan da trpi. Pa ni sudije.

Igraće se fudbal i posle 16. aprila…