in

Put na Mundijal je luksuz, cene smeštaja skočile 10 puta

Koliko novca će vam biti potrebno da gledate “orlove” u Kataru? Pa, možda to neće biti jedini problem.

Po prvi put u istoriji Mundijal će se održati usred zime (ne leti kao što je to uobičajeno), pa će mnogi morati da čuvaju dane godišnjeg odmora kako bi mogli da gledaju izabranike Dragana Stojkovića Piksija uživo.

Fudbalska reprezentacija Srbije

Gradovi-domaćini Svetskog prvenstva 2022. godine su Doha, Lusail, Al Khor, Al Arajan i Al Vakrah. Finale je zakazano za 18. decembar i igraće se na najvećem stadionu „Lusail Ikonik“ koji prima 80 hiljada posetilaca. Iako je postojala bojazan da stadioni neće biti podignuti na vreme, svi su završeni osim „Ras Abz Abud“ stadiona u Dohi.

Zanimljivo da je već prodato čak 804.186 ulaznica, a najveći broj kupaca je iz Katara, SAD, Engleske, Meksika i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Naredna faza prodaje počeće 5. aprila u 11.00, nakon što budu poznati sastavi grupa za Svetsko prvenstvo.

Najveći broj ulaznica prodat je za prvu i finalnu utakmicu, ali su navijači takođe kupovali i posebne pakete ulaznica za reprezentacije i za stadione.

Utakmice će se igrati u četiri termina od 13, 16, 19 i 22 časa po lokalnom vremenu, a vremenska razlika je dva sata unazad računajući vreme u Srbiji.

Stadion Katar
Stadion Katar; Foto: EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Kada se pogledaju cene za ovaj period sledeće godine one variraju. Katarski prevoznik nudi kartu od 680 evra u jednom pravcu, dok se mogu naći i letovi preko Istanbula koji koštaju oko 95.000 dinara. Kako se očekuje da karte poskupe kako se Mundijal bude bližio, sam let do Katara i nazad će iznositi verovatno oko 1.000 evra. I tu samo počinje veliki novčani izdatak.

Englezi su već napravili specijalne pakete putovanja koji koštaju 2.000 evra po susretu, dok paketi na licu mesta koštaju oko 650 evra. Najjeftinija karta je 105 dolara, a u grupnoj fazi će koštati do 210 dolara po susretu. Za finalni meč najjeftinija karta košta 455 dolara (pitanje da li je i dalje ostala neka) dok one skuplje na tribinama idu do 1.100 dolara. Naravno, ovde nisu uračunate i specijalna mesta u loži, prvim redovima i drugim sektorima koji koštaju daleko više.

Očekuje se da bude idealno vreme za fudbal, jer temperature u tom periodu variraju od 20 do 30 stepeni Celzijusove skale, a navijači će imati problem da kupuju alkoholna pića. Naime, Katar je zemlja u kojoj preovladava Islam koji zabranjuje upotrebu alkoholnim pića, pa se ona mogu kupiti samo u određenim prodavnicama.

Foto Tanjug-AP Photo/Darko Bandic

Ipak, svako ko ima najmanje 21 godinu moći će sebi da kupi pivo za koje bi trebalo da izdvoji oko 12 evra. Doduše, Katar je najavio da će pokušati da smanji cenu ovih pića do prvenstva. Za one koji konzumiraju cigarete – najjeftinija pakla je 4,5 evra.

Cene smeštaja variraju, pa počinje od 80 evra u hotelima od dve zvezdice, a očekivano idu i do 2.000 evra po noći. Ipak, poslednje informacije svedoče da je smeštaj u ovom periodu papreno skuplji od očekivanog. Naime, gotovo na svim platformama za izdavanje stanova i apartmana cene su skočile oko 10 puta! Mnogo će sada zavisiti od snalažljivosti samih ljudi.

U Katara sada živi oko 1.800 Srba, koji će tokom ove godine verovatno obnoviti kontakt sa svim rođacima.

Na stadionu će pivo moći da kupuju samo oni sa specijalnim paketom ulaznica, dok će on biti dozvoljen u specijalnim FIFA zonama oko stadiona, a očekuje da tu košta šest evra kako što je bio i tokom Svetskog klupskog prvenstva 2019. godine.

Lokalna valuta je rijal, a za jedan evro dobije se 4,30 rijala. Metro košta dva rijala, cena metro karte je oko osam. Ove godine će biti generalna proba tokom Arapskog kupa koji se igra krajem 2021.

BONUS VIDEO Dragan Stojković Piksi u Kataru na žrebu za Svetsko prvenstvo u fudbalu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram