in

POSLEDNJE ZBOGOM LEGENDI! Pele sahranjen u rodnom gradu Santosu! (FOTO)

POSLEDNJE ZBOGOM LEGENDI! Pele sahranjen u rodnom gradu Santosu! (FOTO)

Pored otvorenog kovčega sa telom Pelea na stadionu Vila Belmiro, više od 230.000 Brazilaca, među kojima i predsednik Luiz Injasio Lula da Silva, odalo je danas poštu ”kralju fudbala”. Komemoracija fudbalskoj legendi koji je umro prošle nedelje u 82. godini nakon jednogodišnje borbe sa teškom bolesti, počela je juče.

Ljudi su stajali u dugim redovima ispred stadiona Vila Belmiro gde je Pele proveo veći deo svog života i čekali po dva sata da se oproste i odaju mu počast, saopšteno je ranije iz Fudbalskog kluba Santos. “Živeo kralj”, pisalo je na džinovskom transparentu postavljenom na stadionu. Pele je igrao za Santos od 1956. do 1974. godine i postigao više od 1.000 golova. Novi predsednik Brazila Lula da Silva stigao je jutros helikopterom i stao pored Peleovog kovčega, ogrnut brazilskom zastavom, na centru fudbalskog terena.

– Malo Brazilaca je pronelo ime naše zemlje (uspešno) kao on – rekao je Lula prošle nedelje nakon Peleove smrti.

Počast Peleu su odale i druge poznate ličnosti. Predsednik FIFA Đani Infantino, koji je u ponedeljak među prvima stigao na komemoraciju, rekao je da će zamoliti fudbalske saveze širom sveta da nazovu stadione po Peleu.