in

Izbegavajte uplitanje u politička pitanja, fokusirajte se na fudbal

Izbegavajte uplitanje u politička pitanja, fokusirajte se na fudbal

Infantino i generalna sekretarka Fife Fatma Samura uputili su pismo javnosti u kojem mole nacionalne selekcije da fudbal zauzme centralno mesto, uoči objavljivanja sastava za Svetsko prvenstvo, piše I-Es-Pi-En.

“Molim vas, hajde da se sada fokusiramo na fudbal! Ne dozvoljavajte da se fudbal uvlači u svaku ideološku ili političku bitku koja postoji”, napisali su Infantino i Samura, a prenosi američki medij.

Podsećanja radi, Katar je izabran za domaćina Mundijala još 2010. godine, što je već tada izazvalo burne reakcije širom sveta, zbog tretmana radnika i migranata u toj zemlji, ali i odnosa pravnih institucija prema istopolnim vezama.

Osam evropskih timova se obavezalo da će njihovi kapiteni na predstojećem Mundijalu nositi trake u obliku srca u znak podrške istoplonim vezama, dok je nekoliko trenera i saveza podržalo pozive za stvaranje finansijskog fonda za porodice radnika migranata, piše I-Es-Pi-En.

Reprezentacija Danske, nosiće potpuno crne dresove u znak žalosti za onima koji su poginuli u Kataru.

U međuvremenu, Iran, koji je izvučen u Grupu B zajedno sa Engleskom, Sjedinjenim Državama i Velsom, takođe se suočio sa pozivima da bude uklonjen sa Svetskog prvenstva, koje počinje 20. novembra.

Pojedine zemlje su sugerisale Fifi da se Iran suspenduje zbog diskriminatorkong odnosa prema ženama, a ukrajinski fudbalski zvaničnici zatražili su od Infantina i čelnika Fife da zabrani Iranu učešće na Svetskom prvenstvu zbog kršenja ljudskih prava i snabdevanja ruske vojske oružjem.

“Znamo da fudbal ne živi u vakumu i podjednako smo svesni da širom sveta ima mnogo izazova i teškoća političke prirode. U Fifi se trudimo da poštujemo sva mišljenja i uverenja, a da ostalima ne dajemo moralne lekcije. Jedna od snaga Svetskog prvenstva je zaista njegova raznolikost, a ako inkluzija išta znači, to znači poštovanje prema toj raznolikosti”, navode čelnici Fife.

U pismu su ponovili dugogodišnja obećanja Katara, uključujući i njegovog emira na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku u septembru, da će svi posetioci Katara biti dobrodošli „bez obzira na poreklo, veru, pol, seksualnu orijentaciju ili nacionalnost, prenosi I-Es-Pi-En. 

“Ni jedan narod, kultura ili nacija nije „bolji” od bilo kog drugog. Ovaj princip je kamen temeljac međusobnog poštovanja i nediskriminacije. I to je takođe jedna od osnovnih vrednosti fudbala”, navode Infantino i Samura.

U Kataru se tokom Svetskog prvenstva očekuje oko 1,2 miliona posetilaca.