in

Ispred FIFA je istovareno 6.500 lopti s jezivom porukom zbog poginulih radnika

Dok čitava planeta čeka žreb za Mundijal, ispred sedišta FIFA dešava se pravi haos.

Nemački umetnik Volker-Johanes Trieb i nacionalno udruženje za radnička prava protestvovali su u petak pred sedištem FIFA.

Sve se ovo dešava istog dana kada je bio zakazan i žreb za Svetsko prvenstvo koje će se od 21. novembra do 18. decembra igrati u Kataru.

Protest je uključivao čak 6.500 lopti napunjenih peskom ispred sedišta FIFA u Cirihu. Broj nije nimalo slučajan, već simboliše poginule radnika sa Dalekog istoka koji su gradili stadione i svu potrebnu infrastrukturu za održavanje jednog od najvećih sportskih događaja na svetu.

Na svakoj lopti bilo je ispisano na engleskom i nemačkom “Svetska savesti, ti si mrlja srama”. “Gardijan”, britanski list, objavio je jednom prilikom istraživanje po kom je živote izgubilo 6.500 ljudi, koji od 2010. godine rade u Kataru na izgradnji zgrada, stadiona, puteva, šina…

Vlast Katara je saopštila da to nije velika stopa smrtnosti jer je čak 1,4 miliona radnika došlo u ovu zemlju iz jugoistočne Azije.

Nemački umetnik Trieb koji je organizovao protest poručio je da su “radnici tretirani kao robovi”. Tvrdi da su “umirali od vrućine, iscrpljenosti i nedostatka zaštitnih mera”.

Mihael Šefler, predsednik udruženja koje se bori za radnička prava, video je učešće u protestu kao svoju obavezu.

“Ljudski životi, njihovi uslovi rada i njihova sloboda ne mogu da budu predmet pregovora i vrede više od bilo kakve zarade. Osuđujemo i razaranje prava žena u Katru. Zato ćemo uvek biti posvećeni osiguravanju visokih socijalnih standarda i primeni demokratskih struktura u zemljama kojima se dodeljuje organizacija unosnih događaja.”

Lopte FIFA
Foto: EPA-EFE/ENNIO LEANZA
Lopte FIFA
Foto: EPA-EFE/ENNIO LEANZA
Foto: EPA-EFE/ENNIO LEANZA
FIFA lopte
FIFA lopte; Foto: EPA-EFE/ENNIO LEANZA

BONUS VIDEO Dragan Stojković Piksi u Kataru na žrebu za Svetsko prvenstvo u fudbalu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram