in

Troicki: Definitivno teška grupa

Grupna faza igraće se od 14. do 18. septembra 2022. u četiri grada domaćina Glazgovu, Bolonji, Hamburgu i Valensiji u kojoj nastupa naša grupa, a selektor Troicki smatra da je naša grupa jedna od najtežih.

“Tešku grupu smo dobili, definitivno dva jaka nosioca. Španija ima vrhunske igrače, pored Nadala i Alkaraza tu je i Bautista, Karenjo Busta, možda najjača reprezentacija trenutno. Takođe Kanada ako su u punom sastavu sa Šapovalovim i Ože Alijasimom je izuzetno jaka selekcija, igrali su finale pre dve godine, sigurno da neće biti lako. Ali i mi ako smo u punom sastavu, ako su svi momci zdravi i ako su u formi mislim da imamo jedan od jačih timova i smatram da možemo daleko da doguramo. Do septembra ima još da se igra i da igrači dignu forme, videćemo kako će se svi osećati, dobili smo rivale i možemo polako već da se spremamo za grupnu fazu u septembru u Valensiji. Dve ekipe prolaze dalje i nadam se da ćemo uspeti da prebrodimo tu grupnu fazu, ali neće biti lako definitivno.”, istakao je selektor Troicki.

Raspored u grupnoj fazi takmičenja:
Grupa A (igraće se u Bolonji): Hrvatska, Italija, Argentina, Švedska
Grupa B (igraće se u Valensiji): Španija, Kanada, Srbija, Južna Koreja
Grupa C (Hamburgu): Francuska, Nemačka, Belgija, Australija
Grupa D (Glazgovu): USA, Velika Britanija, Kazahstan, Holandija

Nosioci grupa na žrebanju u Malagi bili su: Hrvatska, kao vicešampion 2021. godine, nosilac je broj 1 za ovogodišnje finale, zatim Španija (2 nosilac), Francuska (3) i SAD (4) na osnovu najnovije rang liste nacija Dejvis kupa.

Po jedna nacija iz svakog “šešira” izvučena je u svaku od četiri raund-robin grupe, sa četiri zemlje domaćina smeštene u različite grupe. Dva najbolja tima u svakoj grupi obezbediće nokaut fazu finala Dejvis kupa 2022. Žrebom za nokaut fazu (koja je takođe održana danas) izvučeni su četvrtfinalni rivali u kojima će se sudariti četiri pobednika grupa i četiri drugoplasirana tima iz grupnih takmičenja.

Srbija ukoliko bude prva u Grupi B u četvrtfinalu igraće protiv drugoplasirane ekipe u grupi A, ukoliko Srbija ostvari drugo mesto u Grupi B u četvrtfinalu igraće protiv prvoplasirane selekcije u Grupi C. 

Sve faze finala 2022. igraće se na brzoj podlozi u zatvorenom. Domaćin finalne nedelje – nokaut faze (21-27. novembra 2022) Malaga ugostiće najboljih osam selekcija sveta u Palati sportova Hose Marija Martin Karpena.