in

Svi genijalci liče, Novak je favorit u finalu

Bez obzira na činjenicu da igra novo finale na Vimbldonu, Novak Đoković će od ponedeljka biti sedmi igrač na ATP listi.

“Ako se zna da je više od 370 nedelja bio prvi na svetu, taj pad izgleda strmoglav. Sticaj okolnosti je takav da su stvari realno postavljene – Vimbldon se ne boduje, u Australiji mu nisu dali da igra, bio je kovid pa se nešto nije bodovalo, nije se igralo. On je ostao bez mogućnosti da brani 6.000 poena. Ali, ni njegov protivnik u finalu neće dobiti bodove i neće se popeti na listi. Svi su pomalo zakinuti”, rekao je Goran Bubanj gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Novak u Londonu juri svoju sedmu titulu na Vimbldonu, a Bubanj smatra da je srpski teniser favorit u finalu.

“To što je sedmi ne određuje njegovo stvarno mesto u svetskom tenisu u ovom momentu. On je i dalje najbolji igrač na svetu, bez obzira na dve grend slem titule koje je Nadal osvojio. Nije sporno da je u ovom meču favorit, bez obzira što je prethodna dva meča protiv Kirjosa izgubio”, smatra Bubanj.

Kirjos će prvi put u karijeri igrati u finalu jednog grend slema.

“Za mene je to iznenađenje, ali je ceo turnir vrlo specifičan. Nalik je onom iz 1973. kada je bio bojkot svih igrača i kada su igrali samo iz Istočnog bloka. Sada je zabranjeno Rusima i Belorusima da igraju. Karma je takva da je Ruskinja osvojila žensko finale, očekujem da Srbin uzme muško – da to bude udarac Vimbldonu i njihovoj strategiji”, kaže Bubanj.

Australijanac je često u prošlosti napadao Novaka, ali ga je podržao početkom godine, kada je najbolji svetski teniser bio proteran iz Melburna.

“Kirjos je igrač u kontri sa samim sobom. Logično je očekivati da brani onog koga svi napadaju, voli da izaziva pažnju. Ali, nesumnjivo je da je pružio podršku Novaku u Australiji i da na ovom turniru pokušava da bude dobar momak. Da ne iskaže sve one loše osobine, ali ja očekujem da ih bude u finalu”, očekuje čuveni teniski trener

Bubanj smatra da je ključni faktor za ishod finala servis dvojice tenisera.

“Ako Kirjos dobro servira, držaće se u meču i onda može slobodnije da igra na svoj ritern. Ako Novak dobro servira, onda je apsolutni favorit i pobeda ne dolazi u pitanje. Servis je ključni momenat, ali i psihološki momenat, ponašanje, neke lopte – nijanse”, kaže Bubanj.

Danas je i rođendan Nikole Tesle, koji se često dovodi u vezu sa Novakom Đokovićem.

“Izgleda da svi koji imaju tu genijalnu crtu imaju i fizičku sličnost. Neka se ljudoi gledaju u ogledalo, pa ako vide da liče neka nađu u čemu su genijalni”, rekao je kroz osmeh Bubanj.