in

Sumnjam da neće biti poena na Vimbldonu, znam kako je Rusima

Novak ne menja svoj stav ni za pedalj.

Novak Đoković se nalazi u Španiji gde se sprema za početak mastersa u Madridu, a ponovo je iskoristio priliku da se osvrne na situaciju sa suspenzijom ruskih i beloruskih tenisera i teniserki sa Vimbldona zbog rata u Ukrajini.

Masters u Madridu je počeo prvog maja i trajaće do osmog, a Đoković je slobodan u prvom kolu, dok ga u drugom čeka pobednik duela izmežu Monfisa i Fimeno Valera.

“Imao sam prilike da razgovaram sa nekim od Rusa u Beogradu i očigledno to nije laka pozicija, kada vam oduzmu pravo da učestvujete na jednom od najvećih turnira, ako ne i najvećem turniru na svetu. Teško je. Razumem njihovu frustraciju”, istakao je Đoković.

Njega je čitava situacija podsetila i na problem koji je imao početkom godine u Australiji kada zbog vakcinacije nije mogao da zaigra u Melburnu.

“ATP će analizirati celu situaciju i videti šta može da se uradi. Nisam pričao sa ljudima iz ATP, tako da nisam siguran šta će biti. Prolazeći kroz nešto slično na ličnom planu, iako nije baš isto, znam koliko je frustrirajuće kada ne možete da igrate”, izjavio je svetski broj jedan.

Andrej Rubljov
Andrej Rubljov (na fotografiji) i Rusi su već precrtani u Londonu; Foto: Starsrport/Serbia Open

On je nedvosmissleno kritikovao odluku Vimbldona i ostao je pri svom stavu i ovoga puta.

“Da, i dalje stojim pri tom stavu da ne podržavam takvu odluku. Mislim da to nije fer, nije ispravno, ali tako je kako je. Oni su ti koji donose odluke i sada je na Savetu igrača, menadžmentu Tura da odluče sa igračima koje je najbolje rešenje za ovu situaciju, da li da zadrže poene, zaštite ih ili da oduzimaju 50 odsto poena”.

Đoković je podsetio da je situacija sa poenima bila takva i tokom pandemije koronavirusa.

“Imali smo poslednjih nekoliko godina, zbog korone, neku redukciju poena i različite modele koji nikad pre nisu bili implementirani, kako bi se odmogućilo igračima da ne igraju ako ne žele, a da opet zadrže bodove. Čuo sam da se neki modeli opet razmatraju za ovu situaciju, ali nisam siguran šta je ispravno, a šta nije, da budem iskren. Pretpostavljam da ćemo morati da sačekamo i vidimo ishod svega”.

U javnosti se prethodnih dana pričalo i o mogućnosti da se za Vimbldon igračima ne dodeljuju poeni kao neki vid kazne zbog doluke, ali Đoković ne očekuje takav scenario.

“Sve je moguće, ali zaista sumnjam da neće biti dodeljivani poeni na Vimbldonu. Verovatnija je opcija o zaštiti poena za ruske i beloruske tenisere koji ne igraju”, rekao je Đoković.

BONUS VIDEO Stefan Đoković igra tenis sa Japancima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram