in

Ribakinu optužili da je “ruski proizvod”, ona imala oštar odgovor

Incident posle Vimbldona.

Šampionka Vimbldona Elena Ribakina, kazahstanska teniserka rođena u Rusiji, odbacila je tvrdnje koje dolaze iz Moskve u kojima se ona predstavlja kao „ruski proizvod koji je kupila“ njena nova zemlja.

Otkako je u finalu Vimbldona pobedila Ons Džabir iz Tunisa, predsednik Teniskog saveza Rusije Šamil Tarpiščev tvrdio je da je Rusija osvojila Vimbldon.

“Bravo, Ribakina. Osvojili smo Vimbldon”, rekao je on, a prenela ruska novinska agencija Ria Novosti.

Posle njenog plasmana u finale, Tarpiščev je izjavio da je ona “proizvod ruskog tenisa”, dok je bivši ruski teniser Jevgenij Kafeljnikov rekao da je uloga Kazahstana u napretku Ribakine ograničena.

“Kupovina gotovog proizvoda od proizvođača ne zahteva mnogo inteligencije”, rekao je Kafeljnikov.

Ribakina je uzela kazahstansko državljanstvo 2018. godine. Uvek je govorila da je otišla iz Rusije u Kazahstan kako bi imala bolju sportsku i finansijsku podršku.

“Naravno da se ne slažem sa ovim izjavama”, rekla je Ribakina danas u Nur-Sultanu, reagujući na komentare Kafeljnikova.

“Prelazak iz juniorskog u profesionalni tenis je veoma težak. Potreban vam je dobar tim. Nisu svi u stanju da nastave na profesionalnom nivou i postignu uspeh. Samo mali broj uspe i u tom smislu imam veliku sreću”, dodala je ona.

Na komentare iz Moskve reagovao je i predsednik Teniskog saveza Kazahstana Jurij Polski.

“Ako je to rezultat rada Rusije, zašto su je tako lako pustili”, upitao je on i dodao da je 2018. godine sam Tarpiščev rekao da Elenu Ribakinu ne smatra perspektivnom teniserkom.

Ribakina je dočekana kao heroj po povratku u Kazahstan pošto je postala prva grend slem šampionka iz te zemlje.

Kazahstanski premijer Alihan Smailov čestitao je šampionki Vimbldona na “neprocenjivom doprinosu razvoja tenisa u Kazahstanu”.

BONUS VIDEO Novak Đoković slavio uz pesmu Zorice Brunclik