in

Pričam kao neko ko je bio diskvalifikovan

Imao je treći teniser planete šta da kaže o susretu koji je privukao ubedljivo najviše pažnje.

Grafika: Slađana Đermanović

Novak Đoković se plasirao po 13. put u četvrtfinale Vimbldona nakon trijumfa protiv Tima van Rajthovena sa 6:2, 4:6, 6:2, 6:1, a onda je dobio pitanje o susretu koji se već danima prepričava.

Nik Kirjos je savladao Stefanosa Cicipasa u meču punom vređanja, poziva supervizora, provokacija, ali i fantastičnog tenisa.

Mnogi su to okarakterisali kao “cirkus”, a Đoković je izneo svoje viđenje situacije.

„Podeljena su mišljenja oko toga. Ima onih koji kažu da je dobro sve što privlači pažnju, ali ja ne mogu da se složim sa tim u potpunosti. Postoje sportske vrednosti i ponašanje koje svi mi kao njihove kolege želimo da vidimo na terenu. I sam sam diskvalifikovan kada sam udario lopticom sudiju pre dve godine, i ne mogu da pričam sa stanovišta nekog kome se nikada ništa nije loše desilo na terenu i ko nikada nije slomio reket na meču. Naprotiv. Puno puta sam se i ja loše i nesportski ponašao na terenu u smislu izliva emocija, ali sam se uvek trudio da imam sportsko ponašanje i poštovanje prema protivniku. Ipak, postoje igrači koji se postave na način da malo više isprovociraju protivnika i koji te iritiraju na terenu ili prema kojima jednostavno ne osećaš to. Ovo je individualni sport, svi smo mi drugačiji, i relativno je šta je dobro, a šta nije, jer postoje različite perspektive sagledavanja toga šta se desilo ovde preksinoć“, istakao je Đoković.

Zatim se posebno osvrnuo na situaciju kada je Cicipas umalo pogodio navijača loptom direktno (odbila se od zida) zbog čega je Kirjos tražio da bude izbačen.

“Ono što se meni desilo na Ju Es Openu se umalo desilo Cicipasu. Imao je sreće da nije nikoga pogodio direktno u publici, iako se loptica odbila o zid i onda udarila nekog u publici jer ju je udario poprilično jako. Imao sam tu situaciju u prošlosti i znam koliko je to frustrirajuće na terenu. S druge strane, i ja se stidim i pokajem kada napravim takvu grešku i izvinim se teniskom svetu jer znam da takvo ponašanje nije primereno. Nadam se da i sam Cicipas shvata da je to greška i da je imao puno sreće rizikujući da je bio u situaciji da nekoga povredi i bude diskvalifikovan sa meča.“

Na kraju se osvrnuo i na odnos koji ima sa Kirjosom.

„Sa druge strane, sa Kirjosom se često viđaju te i takve situacije na terenu. Uvek je i zabavno, a sa druge strane, možda i ne toliko za njegovog protivnika. Činjenica je da je to on i da li se nekome svideo ili ne, donosi dosta pažnje tenisu. Vidim da je dobro to što privlači neku grupu mladih ljudi koji ga prate, vole i dopada im se što je drugačiji i što tako igra i mislim da to nije loše za naš sport. Možda su u nekim situacijama njegovi komentari na terenu i van njega diskutabilni, ali to je autentičan Kirijos i ja to poštujem. Iako je godinama govorio loše stvari o meni, opet je stao uz mene u Australiji i kada mi je bilo najteže, bio je jedan od retkih koji je u javnosti govorio u moju korist i podržao me i zahvalan sam mu na tome“, završio je Đoković.

Prijatelj specijala MaxBet.

Vimbldon možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON Mini paket van SBB mreže preko bilo kog interneta u Srbiji. EON Mini dostupan je za 1.299 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

BONUS VIDEO Đoković: Nazdravlje! Kasniš, ali si mi simpatičan pa ću ti odgovoriti

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram