in

Ne može Partizan da se ne takmiči 10 godina, pa tu sam ja stasao

Đoković je podvukao sve probleme srpskog tenisa i ukazao na promene koje su neophodne.

Grafika: Slađana Đermanović

Treći teniser sveta je savladao Miomira Kecmanovića sa 6:0, 6:3, 6:4 i tako zakazao duel sam Timom van Rajthovenom u osmini finala Vimbldona.

Pojasnio je da ponekad vrlo lako vidi kako se oseća igrač kada izađe na Centralni teren Vimbldona.

Novak se nije pozdravio sa sudijom nakon meča.

“Najviše se to oseti na terenu kada krene meč, osetiš po udarcima i kretnji da li postoji dvoumljenja ili ustručavanja kod protivnika. Kec je na početku pogrešio dosta tih forhenda koji su mi omogućili dupli brejk, a onda je malo nezgodno, jer ja imam više iskustva na Centralnom terenu. Znam kako da se ponašam, kako da se postavim na terenu, za njega je do jedinstveno, prvo iskustvo.

Razumem emocije, da igrač koji prvi put nastupa tu može da sebe blokira, ali sa druge strane može i da bude podstrek da odigra meč života. Sve je otvoreno, ne zavisi od jednog igrača, zavisi od igre, uslova, osećaja, ali i kako krene meč. Zato je meni uvek cilj da što boljem krenem odmah, da otvorim dobro pogotovo protiv ovakvih igrača koji ranije nisu imali priliku da igraju na Centralnom terenu, da odmah pokušam da napravim brejk. Da se rezultatski odmaknem i tako da izvršim energetski pritisak na protivnika”

Naširoko je govorio o srpskom tenisu, o budućnosti, ali i o zlatnoj generaciji koja je napravila velike uspehe.

“Budućnost srpskog tenisa je u dobrim rukama jer imamo Kecmanovića. Imamo Đerea, Lajovića, Krajinovića naravno, dolazi i Hamad Međedović i pravi dosta dobre rezultate na čelendžer nivou. Nadam se da ćemo imati predvodnike nove generacije u srpskom muškom tenisu koji će moći u kontinuitetu da igraju i na velikim stadionima. Teško je očekivati da će odmah moći da budu na tom nivou na kom smo bili mi iz zlatne generacije, jer u poslednjih 15, 20 godina je bila zlatna era muškog i ženskog tenisa. Imali smo u nekoliko godina četiri broja 1 – Nenad Zimonjić, Jelena Janković, Ana Ivanović i ja. To je stvarno za jednu malu zemlju koja nema tenisku tradiciju izvanredan rezultat koji je nas stavio na mapu teniskog sveta.”

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Istakao je da se nada će promeniti situacija u klupskom tenisu, koju vidi kao izuzetno lošu u poslednjoj deceniji.

“Nadam se da će ovaj uspeh koji smo svi mi beležili iz zlatne generacije motivisati sve više dece da idu na tenis, ima tu puno stvari, sistem mora da se utegne, da se doradi. Nije nam najbolji sistem, klupski tenis nije dobar u poslednjih 10 godina uopšte. Raduje mi što nakon više od deceniju su imali rekord prijavljenih klubova za seniorsko muško i žensko prvenstvo. To me jako raduje! Ako nema jakog klupskog tenisa, onda nema ni tenisa uopšte na profesionalnom nivou u kontinuitetu. Možete vi da imate pojedince koji će da iskoče, ali mora da postoji sistem i klubovi moraju da budu jaki. Jedan Partizan mora da učestvuje u ekipnim prvenstvima, ja sam i stasao u Partizanu i neverovatno mi je da jedan takav klub ne učestvuje skoro 10 godina na ekipnom prvenstvu.”

Novak Đoković i Miomir Kecmanović

Pojasnio je i detaljno zbog čega je izuzetno bitno da klubovi u Srbiji opet ojačaju.

“Mi smo tako odrastali igrajući sve moguće uzraste u juniorskim danima i profesionalne, klupske mečeve koji su fenomenalni. Bili oni zvanični ili nezvanični, kad smo išli na sparinge i putovali po Srbiji. Uvek je bilo nekoliko igrača u svakom delu Srbije bio je jedan jak klub na kom si mogao da treniraš na visokom nivou u svakoj konkurenciji (do 12, 14, 16, 18 godina i profesionalno). Danas ima više privatnih klubova, međutim, raštrkani su teniseri po Evropi i svetu. Nekada se to više centralizovalo po jakim klubovima i imao si jaku konkurenciju, to nadmetanje je nešto što je nas osnažilo. Taj razvoj koji smo imali ka profesionalnom tenisu je bio savršen zbog toga. Treba da se poklope neke stvari da bi neka naredna generacija mogla da bude konstantna u teniskom ekosistemu u smislu uspeha i da ima više igrača koji će izlaziti na Centralni teren, da se to ne svede na mene i par pojedinaca Viktora, Janka, Zikija, Anu i Jelenu. Imamo Olgu Danilović, imamo perspektivu, igrači i igračice koji imaju potencijal da idu daleko. Individualna je sport, ali mora da postoji kolektiv i sve kreće od klubova.”

foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Marko Topo je odlučio da uzme nemačko državljanstvo, pa više neće nastupati pod zastavom Srbije. Đoković je govorio o razgovoru koji je vodio sa mladim igračem nedavno.

“Razmenili smo neke poruke, trebalo je da pričamo, pitao me za određene savete psihološke prirode. Nismo se videli i čuli dva meseca, video sam u međuvremenu da je promenio državljanstvo i jako mi je žao zbog toga. Ja to ne ohrabrujem nikoga da radi jer sam i sam bio u toj poziciji. Ali razumem da svako ima neki svoj put, rođen je u Nemačkoj, tamo je odrastao, tamo i živi. Sa te strane ima logike što je to uradio i za njega smatra da je bolje za razvoj, za trening i neke prilike koje može imati nego naš teniser. Poštujem to, ali to nije nešto što ja podržavam. Žao mi je zato što je Marko dobar momak koji ima potencijal, kvalitet, Srbija je sigurno je izgubila jednog tenisera koji ima potencijal da postane jako uspešan, ali dobro šta je tu je. To je njegova odluka zato stvari moraju malo bolje da se vode na državnom nivou, da bi se takve stvari izbegle. Treba postaviti temelje sistema koji može da podrži sve naše tenisere i teniserke i da ih iznedri u velike visine”, završio je Đoković.

Prijatelj specijala MaxBet.

Vimbldon možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON Mini paket van SBB mreže preko bilo kog interneta u Srbiji. EON Mini dostupan je za 1.299 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

BONUS VIDEO Novak Đoković preko Kokinakisa do trećeg kola Vimbldona

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram