in

Janković prvi put o iznenadnom kraju karijere, druženju sa Novakom i ulozi mame

Naprasno je odlučila da joj je dosta tenisa, barem se tako činilo u prvi mah. Sada je Jelena Janković objasnila kako je došlo do toga da završi karijeru.

Grafika: Slađana Đermanović

Jelena Janković je jedna od četiri broja 1 koje je Srbija imala u veoma kratkom vremenskom intervalu. Iako je poznata po svom otvorenom stavu prema medijima poslednjih godina je bivša srpska teniserka potpuno povukla iz javnosti.

Okrenula se privatnom životu, a sada je opet sa obe ruke prigrlila priliku da bude deo teniskog sveta. Vimbldon je uputio poziv, a nije imala nimalo dilemu. Sada uživa u svakom trenutku.

“Super je osećaj ponovo biti ovde, ovaj turnir ima veliku tradiciju i dosta toga se i promenilo od kada sam bila poslednji put ovde pre pet godina. Mnogo je lepše, imamo sad i vozić da odemo do terena za trening, promenili su i svlačionicu… Srećna sam što sam ovde i što imam priliku da igram sa Radvanjskom i daću sve od sebe, trudiću se da se dobro zabavim i ako možemo da pobedimo. Nisam baš u treningu, jurim za devojčicom, ako je to trening onda dobro”, počela je Janković razgovor za srpske medije.

Foto: Nova.rs/Miodrag Dimitrijević

Potvrdila je i da joj tenis nedostaje, ali kako priznaje samo povremeno.

“Nedostaje kada gledam lep meč na stadionu, pa bih onda volela da budem u tim situacijama i da se takmičim. Da bih bila na tom nivou potrebno je dosta treniranja i odricanja, to nije baš da samo dođem i pobedim na iskustvo i talenat. To prosto ne može, pogotovo u ovim godinama. To takmičenje mi nekada ne nedostaje, a svake nedelje da se takmičim… Više sam porodičan čovek sada.”

Po prvi put je detaljnije govorila o odluci da odjednom završi karijeru. Samo je jednog dana odlučila da je to bilo to, ali sada objašnjava šta se zaista dešavalo.

“Naprasno sam se povukla jer nisam stvarno znala situacija sa mojom povredom. Nisam znala koliko će to da traje i šta će se dešavati, pa sam ostavila vrata otvorena i godinu i po dana posle prestanka, posle poslednjeg meča na US Openu posle Kvitove ja sam bila u bolovima, nisam mogla da funkcionišem. Kako je vreme odmicalo nije bilo potrebno da govorim bilo šta, pomirila sam se sa sudbinom da ne mogu da se takmičim i da igram profesionalni tenis. Meni je zdravlje prioritet, pogotovo sada kada imam dete i njoj sam potrebna.”

Foto: Nova.rs/Miodrag Dimitrijević

Pojasnila je da se ne vidi u budućnosti kao trener, ali da bi mogla da bude savetnik igrača.

“Dosta igračica me je pitalo da im budem trener, ali ne bih da otkrivam. Ja bih uvek volonterski pomagala i davala savete i otišla čak na neki turnir, ne da mi to bude posao, nego da ovako od srca pomognem i da prensem svoje znanje i iskustvo. Ne bih da to radim stalno, da putujem jer imam malo dete i njoj je potrebna nega i briga.”

Istakla je jedan meč koji bi želela da odigra ponovo zbog poraza i jedan koji bi volela da odigra ponovo zbog lepog osećanja.

“Jedan od mečeva koji bih želela da ponovo odigram je finale US Opena protiv Serene kada sam izgubila, imala sam set loptu u drugom setu. Ne znam kako sam to izgubila, odjednom pad koncentracije i energije, par grešaka i sve se okrenulo na njenu stranu. Taj meč bih ponovila i osvojila bih grend slem koji je moj omiljeni turnir jer sam odrasla na betonu i taj volim da igram. Možda bih zbog lepih sećanja želela da odigram ponovo meč kada sam pobedila u finalu u Moskvi protiv Zvonareve i kada sam obezbedila mesto broj 1 na WTA listi. Ne meč kao meč već zbog same situacije.”

Pojasnila je i da se srela sa Novakom Đokovićem i Nenadom Zimonjićem tokom treninga na Vimbldonu.

“Sreli smo se, oni su juče trenirali, pozdravili smo se i ispričali, želim Novaku svu sreću i volela bih da osvoji Vimbldon posle svega što je prošao ove godine. On je jak psihički i mislim da će ih sve pobediti.”

Istakla je jednu favoritkinju za osvajanje Vimbldona, ali sa velikom zadrškom.

“To me svi pitaju, a ja nisam merodavna da komentarišem jer ne gledam dovoljno tenis. Pitaju me šta se promenilo od kada sam ja igrala, a ja stvarno ne znam. Pričam ovde gluposti (smeh) jer ne pratim, nemam vremena da pratim, da setim ispred TV sa malim detetom i da gledam. Od ovih devojaka koje su ostale u žrebu ja bih izdvojila Halep jer je najiskusnija i već je osvojila ovaj turnir u prošlosti. Mogla bi da osvoji titulu na znanje, iskustvo i lukavost.”

Prijatelj specijala MaxBet.

Vimbldon možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON Mini paket van SBB mreže preko bilo kog interneta u Srbiji. EON Mini dostupan je za 1.299 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

BONUS VIDEO Novak Đoković i luda proslava fantastičnog poena