in

Italijan navijao za Đokovića i posle meča me do kraja razumeo šta znači inat

Za Novaka Đokovića je navijao barem jedan Italijan na stadionu. Prišao mi je posle meča i onda ubrzo shvatio na primeru šta znači jedna od najboljih apstraktnih reči u srpskoj jeziku – inat. Ne postoji mogućnost da to opišete u manje od tri ili četiri rečenice i čitavog niza primera.

Grafika: Slađana Đermanović

Novak Đoković je savladao Janika Sinera sa 5:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:2 i plasirao se u polufinale Vimbldona, a kada je konačno bio završen poslednji poen kao da nam je svima pao kamen sa srca.

Skoro da sam mogao da čujem kako nešto između stopala udara u beton, takav je to bio osećaj. Da bih vas malo uveo u priču, moramo da se vratimo jedne scene sa Rolan Garosa. Dok sam stajao sa kolegom naišao je jedan Italijan i pitao nas je da li može da se ogrebe za cigaretu. Naravno, počela je priča i ubrzo smo saznali da je veliki navijač Novaka Đokovića, kako sam priznaje zbog sina koji ga obožava.

Nepunih mesec dana kasnije jedan Italijan i jedan Srbin našli su se ponovo u Londonu. Kako radimo u posebno zasebnim prostorijama i pratimo različite mečeve nismo se sreli sve do meča na kom su igrali teniseri koje pratimo. U jednom trenutku se iz reda u kom sam se nalazio protrgao jedan Italijan (moraćemo ovde da izbegnemo pisanje atributa) koji me je pozdravio i otišao na cigaru.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug AP Photo/Alberto Pezzali

Kada se vratio odao mi je tajnu “Rekao sam da će pobediti Siner, jedini sam to rekao, kao kontramaler”, kao što je to moglo da se vidi u novinama tokom 60-ih godina – osoba poznata redakciji.

Završava se meč, a on se smeši dok prolazi pored mene. Zna da mu se sin raduje kod kuće. Prolazi on i ja ga vraćam na onu priču “Sećaš se kada sam ti objašnjavao šta je inat? Epa, evo ti najbolji primer”.

Ozario se odmah jer je dokučio reč koju je bio upisao u telefonu, a koja mu i dalje nije bila dovoljno jasna. Žao mu je zemljaka, ali zajedno konstatujemo da nema dileme da je unapredio igru i da je pitanje trenutka kada će i on podići neki grend slem trofej.

U ovakvim situacijama je uvek zanimljivo gledati i reakcije ljudi na ono što se dešava na terenu, kako se tope u stolicama ili kako iskaču kao na trambolini (verovatno istoj onoj koju je Novak sastavljao dan pre prvog meča na Vimbldonu). Verovatno i oni tako gledaju mene, dok mi je obraz razliven na šaci dok gledam šta se dešava na terenu. Na sreću samo tokom dva seta…

Italijanski navijači su verovali, novinari su čini se bili skeptični jer su se previše puta opekli zbog klađenja protiv Đokovića. I još jednom je Đoković uspeo da se vrati nakon nokauta, još jednom su se kidali živci. Vimbldonska bajka čeka sledeće poglavlje “Kameron Nori”, a onda i to finale.

Još su dva koraka ostala.

BONUS VIDEO Novak Đoković posle velikog preokreta prošao u polufinale Vimbldona

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram