in

“Đokovićevi stavovi primer društvene zatupljenosti”: Legenda napala Novaka

Kasparov ponovo kritikovao Đokovića.

Jedan od najboljih šahista svih vremena Gari Kasparov ponovo je u svojoj kritici vlasti Vladimira Putina i napada na Ukrajinu pomenuo i Novak Đokovića u negativnom kontekstu.

Kasparov je i ranije kritikovao Đokovića kada je krenula javna rasprava o suspenziji ruskih i beloruskih tenisera sa ovogodišnjeg Vimbldona.

Đokovićev stav je bio da niko ne treba da bude diskriminisan.

“Rusija možda može da se takmiči po rangu, ali oni ubijaju po nacionalnosti. Ruski sportisti koji ne osuđuju Putinov rat istrebljenja u Ukrajini ga podržavaju ćutanjem. A Srbin koji to ne učini posebno je neprikladan s obzirom na istoriju”, rekao je tada ruski šahista.

Sada je Kasparov svoje stavove pojasnio u velikom intervju za “Večernji list”.

“Gledajte, to je bilo indirekto jer sam ja odgovorio na neke njegove komentare na Tviteru. Moja pozicija je da ja nisam protiv potpune zabrane (misleći na neigranje ruskih sportista). Ja mislim da je pravi pristup tom problemu tražiti od njih da potpišu deklaraciju koju sam pomenuo. Da na taj način utvrde da je rat kriminal, da je režim ilegalan, da je Putinov režim diktatura. Ako potpišu taj papir, mogu da nastupaju. Ako ne, ne bi trebalo. Mislim da svako zaslužuje priliku da dobije mogućnost izbora”.

Kasparov je potom ponovo kritikovao Đokovića.

“Đokovićevi komentari su bili deplasirani, jer je pričao o pozivnici baziranoj na rejtingu. Ono što vidimo u ovom slučaju, kao i na primeru nekih NHL igrača poput Ovečkina, primer je društvene zatupljenosti. Oni prosto ne razumeju šta se događa. A događa se zločin kakav nije viđen od Drugog svetskog rata. Ne želim da umanjim zločine u balkanskim ratovima, ali veličina toga je bila takva da nije uporediva sa onbim što se događa u Ukrajini. Da, bilo je i to vrlo tragično. Srpska agresija zaslužila je da bude osuđena na najoštriji način”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi