in

Đoković progovorio o kraju karijere

Teško da će se poruka šampiona svideti njegovim najvećim protivnicima.

Grafika: Slađana Đermanović

Novak Đoković je po četvrti put zaredom postao šampion Vimbldona nakon što je na travi Centralnog stadiona srušio Nika Kirjosa u četiri seta.

Nakon što je sedmi put podigao trofej u Londonu, sada sedmi teniser sveta pričao je otvoreno o – svemu. Nole se dotakao brojnih tema, između ostalog je pričao i o tome da li planira kraj karijere.

“Emocije su uvek drugačije, jer su svaka nova godina i svaki novi doživljaj titule drugačiji. Stvarno sam blagosloven, zahvalan, preponosan i presrećan što sam opet u ovoj poziciji da budem šampion Vimbldona. Ponovio sam kao papagaj milion puta ono što ću i sada opet reći: ovo je moj omiljeni turnir, turnir koji sam oduvek želeo da osvojim, da se nađem u ovoj poziciji da igram na najbitnijem stadionu u istoriji našeg sporta. To se stvarno i oseća svaki put kada kročim na teren, osetim tu istoriju, tradiciju, važnost kao da ulazim u Koloseum tenisa u smislu važnosti, posebnosti. Vimbldon se ipak izdvaja u svakom smislu od ostalih turnira i to je nešto što me verovatno dodatno motiviše kada dođem ovde. Uz to, činjenica da sam ga osvojio četiri puta zaredom je stvarno fenomenalna, i ne znam da li sam i u Australiji uspeo da osvojim turnir četiri puta zaredom”, zapitao se Đoković.

Osvrnuo se i na omiljene podloge i kako mu se mišljenje menjalo.

“Trava mi je postala omiljena podloga, iz godine u godinu osećam da napredujem na njoj i unapređujem igru. Na početku karijere se nisam baš proslavio na njoj, iako sam bio uzbuđen što mogu da igram na njoj, jer sam tip igrača koji voli da igra sa osnovne linije i kome u tom smislu šljaka i tvrda podloga više odgovaraju. Međutim, i stil igre se promenio na travi, i više nema toliko igrača koji igraju servis-volej što je bilo karakteristično za starije generacije.”

EPA-EFE/NEIL HALL

Svestan je Đoković koliko mu je važna podrška najbližih i kako gleda na blisku budućnost.

“Sama činjenica da uz sebe imam svoje najbliže ljude samo još više doprinosi mojoj sreći i zahvalnosti. Ništa ne uzimam zdravo za gotovo, i svaka pobeda mi je kao prva, pogotovo na grend slemovima, jer to je vrhunac tenisa i ostvarenja igračkih ciljeva pored dolaska na mesto broj 1 na svetu. Imao sam tu sreću da više puta osvojim grend slem i istorijski budem najduže na mestu broj 1. Rezultatski gledano – sve što osvojim od danas pa nadalje je neka vrsta bonusa, iako ja ne gledam nužno tako na te stvari. Veoma sam posvećen i privržen ovom sportu i u potpunosti zaljubljen u ceo taj proces pripreme, treninga, oporavka, analize i svega toga što čini život profesionalnog tenisera”.

Verovatno se mnogi pitaju koliko će Đoković još da pomera granice, a on sam planira još dugo to da čini.

“S obzirom na to da je u pitanju individualni sport, većina stvari je ostavljena meni i iako uz sebe imam tim, ja moram da budem taj koji će da pokrene neke mehanizme da bih sebe doveo u optimalno stanje za takmičenje, a pre svega u mentalnom smislu. U timskim sportovima neko može da te zameni u slučaju da ti ide loše, ali ako si loš u tenisu ti gubiš, i zdravo… To je i prednost i mana našeg sporta. Prednost je zbog toga što te nekako navede i natera da budeš disciplinovaniji i odgovorniji za sve postupke i sve što radiš. Drago mi je što se sav ovaj trud i rad koji ulažem uz posvećenost holističkom pristupu životu o kome često pričam isplati kroz ovakve pobede i osećaj koji dobijem u ovim momentima. Malopre sam rekao i na engleskom da u glavi nemam nikakve rokove niti granice u pogledu toga kada bih morao da završim da se bavim profesionalnim tenisom. Ono što je zapisano u zvezdama će verovatno biti tako, ali ja i dalje osećam veliku želju i motivaciju da nastavim, i činjenica da sam u ovim godinama osvojio grend slem govori u prilog odluke da ne bi trebalo sada da ostavljam tenis. Obično se to radi kada vidiš da ne možeš više da konkurišeš za te najveće titule.”

Odlična zna da bez podrške najbližih saradnika ne bi mnogo toga mogao.

“Svaki član moj tima na svoj način doprinosi mojoj pripremi, oporavku i uopšte mom životu i karijeri, i pružaju izuzetno bitan i neizostavan doprinos ovim uspesima, kao njihov sastavni deo. Samo mi znamo kroz šta prolazimo da bismo došli do ovde, i izuzetno sam im zahvalan na svim onim momentima kada me trpe i prihvataju, podržavaju i daju sve od sebe da ja ostvarim velike uspehe sa njima”.

Prijatelj specijala MaxBet.

Vimbldon možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON Mini paket van SBB mreže preko bilo kog interneta u Srbiji. EON Mini dostupan je za 1.299 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

BONUS VIDEO Novak Đoković na provokacije odgovorio poljupcem

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram