in

Đoković korak dalje od Rolan Garosa posle pooštravanja mera u Francuskoj

Pre nekoliko dana pojavila se informacija u medijima da će Đoković moći da igra u Parizu na osnovu medicinskog izuzeća jer je preležao koronavirus u decembru.

Francuzi su posete državi odobravali nevakcinisanima ljudima, koji su preležali virus u poslednjih šest meseci, ali od 15. februara i to pravilo se menja.

Prema najnovijim informacijama, koje je preneo portal Šengen viza info, Francuska je pooštrila ograničenja, te će potvrda od preležanom koronavirusu trajati četiri, umesto dosadašnjih šest meseci.

“Ovo se odnosi na svakoga ko je gledalac ili profesionalni sportista i to do daljeg. Što se tiče Rolan Garosa, turnir je u maju. Situacija će se možda promeniti i nadamo se da će biti olakšavajuća. Videćemo, ali je jasno da izuzetaka nema”, istakla je ministarka sporta Roksana Marasinonu.

Đoković je pozitivan test dobio 16. decembra i na osnovu toga neće moći da igra na Rolan Garosu.

Pravila i ograničenja zbog koronavirusa često se menjaju i do početka drugog grend slema, koji je zakazan za sredinu maja, verovatno će biti još promena, u zavisnosti od novih sojeva i opasnosti.

Ipak, ukoliko ostanu ovakva pravila na snazi, Novak će u Parizu moći da igra jedino ako je vakcinisan ili ako u međuvremenu ponovo preleži kovid, što je malo verovatno.

Podsetimo, svetski “broj 1” je u poslednjih godinu i po dana dva puta zaražen koronavirusom, pošto je i na leto 2020. imao pozitivan nalaz, posle Adrija tura.

On je deportovan iz Australije nakon što je nekoliko dana proveo u migrantskom pritvoru jer nije vakcinisan, a ministar Aleks Hok doneo odluku da predstavlja rizik za javno zdravlje i opšte dobro.

Đoković trenutno zaostaje za Rafaelom Nadalom na večnoj listi, pošto je Španac u Australiji osvojio 21. grend slem u karijeri.

Rolan Garos na programu je od 22. maja do 5. juna, a titulu bi trebalo da brani upravo Novak.