in

Srbija može do druge pobede na Svetskom rukometnom prvenstvu, Nemačka nije nesavladiva

Srbija može do druge pobede na Svetskom rukometnom prvenstvu, Nemačka nije nesavladiva

Nemačka predvođena selektorom Alfredom Gislansonom slovi za blagog favorita. Međutim, “orlovi” su u prvom meču preliminarne faze šampionata sveta u pobedi protiv Alžira pokazali visok nivo organizovanosti u napadu.

Činjenica da su svi igrači u protokolu učestvovali u igri protiv Alžira dodatno doprinosi ohrabrujućem pristupu da Srbija može do povoljnog rezultata u drugom meču turnira. 

Nemački rukomet u rukama Islanđanina

Nemačka je na startu turnira bila bolja od Katara 31:27 čime su osvojili dva boda. Na osnovu igre i ponašanja igrača na terenu primetna je želja za nadmetanjem Nemaca u završnici Svetskog prvenstva uz težnju za visokim plasmanom.

Gislason je imenovan za selektora reprezentacije Nemačke 2020. godine, Islanđanin je tom prilikom dobio veoma zahtevan zadatak – rekonstrukciju rukometne selekcije, odnosno povratak među najboljim rukometnim reprezentacijama Evrope i sveta.

Kratkoročno gledano prvi rezultati nisu ostvareni, jer je Nemačka na Svetskom prvenstvu 2021. u Egiptu ostvarila najgori rezultat u istoriji; završila je na 12. mestu.

Na Evropskom prvenstvu 2022. godine bili su sedmi, istini za volju uz probleme zbog neigranja ključnih rukometaša zaraženih koronavirusom.

Bez obzira na loše ishode, ambicije su im ipak i dalje visoke, posebno zato što će Nemačka biti domaćin Evropskog prvenstva naredne godine i Svetskog prvenstva 2027, pri čemu će naredne četiri godine biti ključne za budućnost i uspeh nacionalnog rukometa.

Gislason je ovogodišnjem turniru pokušao da stvori dobro izbalansiran tim koji se sastoji od iskusnih igrača poput Andreasa Volfa, Filipa Vebera ili Johanesa Golea, kao i mladih igrača kao što su bekovi Luka Vicke, Julijan Kester i Juri Knor.

Selektor Nemačke nije davao obećanja pre početka Svetskog prvenstva.

Na pitanja o ciljevima i dometima selekcije na ovogodišnjem svetskom rukometnom turniru kratko je prokomentarisao da će se nadigravati u veoma ujednačenoj grupi.

“Želimo da se na najbolji mogući način predstavimo u Poljskoj i Švedskoj”, rekao je Gislason, preneo je zvanični sajt Nemačkog rukometnog saveza uoči početka Svetskog prvenstva.

Sigurno je da Nemačka želi da izbegne da po treći put u istoriji ne završi izvan prvih 10 timova sveta.

U tom kontekstu, ali i nakon pobede nad Katarom izvesno je da će igrati na maksimumu protiv selekcije Srbije.

Srbija može do povoljnog rezultata u meču sa Nemačkom 

Srbija je nadigrala Alžir u prvom kolu sa 36:27, postigavši najveći broj golova na meču Svetskog prvenstva za muškarce još od 2009. godine kada su “orlovi” sa 38 golova savladali Saudijsku Arabiju.

Na osnovu igre u prvoj utakmici ovogodišnjeg turnira primetno je da postoje detalji koji nisu za pohvalu, primera radi odbrana koja je delovala pomalo neuigrano.

Levi vek repezentacije Srbije Ilija Abutović istakao je dan pre utakmice sa Nemačkom da ekipa mora da igra na višem nivou nego na utakmici sa Alžirom.

“Bolje poznajemo ekipu Nemačke nego selekciju Alžira. Dobro se spremamo, ali moramo da igramo na višem nivou i da se nadamo najboljem rezultatu. Ono što je sigurno jeste da nećemo odustajati i da ćemo se boriti svih 60 minuta bez obzira na razvoj situacije”, istakao je Abutović.

Kada je reč o reprezentaciji Srbije raduje činjenica da su svi igrači na meču sa Alžirom dobili šansu i pokazali da je selektor Toni Đirona ispravno postupio kada ih je pozvao u nacionalni tim.

Primera radi Lazara Kukića na mestu srednjeg beka zamenio je Stefan Dodić koji je pokazao da ekipa može da se osloni na njega u prelomnim trenucima meča, iako je mlad igrač, ali ne i neiskusan.

Utakmica između Srbije i Nemačke je pre početka Svetskog prvenstva okarakterisan kao borba za prvo mesto u Grupi E, što se obistinilo nakon ostvarenih pobeda nad Alžirom, odnosno Katarom u prvom kolu.

Predstojeći duel dobija na važnosti jer je ulog zaista veliki – nova dva boda i prolazak u narednu rundu takmičenja.