in

Sve spremno za međunarodni šahovski turnir “Svetozar Gligorić” u Beogradu

Ovog leta navršava se tačno deset godina otkako nas je napustio Svetozar Gligorić šahovski velemajstor, novinar, muzičar, čovek kojem je 89 godina života bilo premalo da ostvari sve svoje ideje i da mlađima prenese znanje.

“On je bio svestrana ličnost, izuzetan čovek i jedna od najvećih ličnosti koje je Srbija imala u drugoj polovini 20. veka. Pored vrhunskih šahovskih rezultata, bio je izuzetan novinar, bio uspešan pisac a intenzivno se bavio i muzikom… A pre svega toga, bio je izuzetan čovek, skroman, veoma obrazovan, govorio je šest jezika. Kompletna pojava kakvih je malo u svetu”, rekao je Vladimir Šakotić, član organizacionog odbora turnira.

Svetozar Gligorić je 1958. godine proglašen za najboljeg sportistu Jugoslavije. 

“Gligorić je kao član ekipe nosilac 11 Olimpijskih medalja, bio je član čuvene ekipe u Dubrovniku 1950. godine, kada je Jugoslavija osvojila jedinu zlatnu medalju. Dva puta je bio učesnik ciklusa za mečeve za titulu prvaka sveta. Pored toga, 11 puta je bio nacionalni prvak. Uz sve to, mnogo je doprineo šahovskoj teoriji. Gligorić je dugo važio, sve do pojave Fišera, za najboljeg šahistu van Sovjetskog Saveza”, rekao je Šakotić.

On kaže da se za turnir koji nosi ime Svetozara Gligorića, za sada prijavilo 315 takmičara iz 40 zemalja. 

“Zadovoljni smo odzivom, s obzirom da ove godine organizujemo prvi međunarodni otvoreni turnir. Turnir počinje u nedelju, takmičenja će trajati sedam dana, igraće se devet kola. Igra se u dve grupe, u zavisnosti od rejtinga učesnika. Prijavljeno je 315 takmičara iz 40 zemalja”, rekao je Šakotić.