Switch to the dark mode that's kinder on your eyes at night time.

Switch to the light mode that's kinder on your eyes at day time.

in

Stogodišnjica rođenja legendarnog velemajstora Svetozara Gligorića!

Stogodišnjica rođenja legendarnog velemajstora Svetozara Gligorića!

Danas je u Domu Vojske upriličena ceremonija, povodom proslave sto godina od rođenja Svetozara Gligorića, najvećeg šahiste sa ovih prostora u istoriji, koju je organizovao Šahovski savez Srbije.

Ceremoniji su prisustvovali brojne poznate ličnosti, poput ministra sporta Zorana Gajića, Aleksandra Matanovića, legendardnog šahovskog velemajstora, kao i Arkadija Dvorkoviča, predsednika FIDE, svetske šahovske organizacije.

Dragi prijatelji šaha, veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde sa vama, povodom organizovanja stogodišnjice Svetozara Gligorića. Sećam se vrlo dobro da je to bio jedan od naših sportista u onoj velikoj Jugoslaviji, koji je imao veliku harizmu. To je skup osobina, stručnih i ličnih, koje sve zajedno čine jednog čoveka prepoznatljivim, ne samo u njegovoj oblasti, u oblasti gde se vi razumete i znate njegove lucidne poteze i rezultate, ali i svi mi paceri, mogli smo da prepoznamo njegovu nesumnjivu veličinu i magnet kojim je on privlačio sve nas da pratimo šta i kako se dešava u šahu, ali da i dalje nastavimo da pratimo naše legende u ovom sportu – izjavio je ministar Gajić.

Foto: Vladimir Lukić

Zoran Gajić, ministar sporta

On je zatim i dodao da će sve učiniti da Srbija ponovo bude prepoznatljiva po sjajnim šahistima.

Želim da vam se ostvari ovo što se proklamovali, da podignete ponovo srpski šah tamo gde je i bio, a računajte na posebnu pomoć Ministarstva sporta Republike Srbije, i jako mi je drago što je premijerka prepoznala sve to i ovo kao prvi korak na našem putu da dođemo tamo gde nam je i mesto u šahu– dodao je ministar.

Prisutnima su se obratili i ostali velikani, poput Aleksandra Matanovića, koji je najstariji živi velemajstor na svetu, sa svoje 93 godine. Takođe, i Arkadij Dvorkovič, predsednik FIDE, se zahvalio na sjajnom gostoprimstvu u Beogradu.

Foto: Vladimir Lukić

Ceremonija je održana u Domu Vojske

Svetozar Gligorić je rođen 2. februara 1923. godine u Beogradu, a umro je u istom gradu 2012. godine, u 90. godini života.

Osvojio je 12 medalja na Olimpijadama, isto toliko puta je bio i šampion Jugoslavije u šahu, a za našu reprezentaciju je uspeo da odigra neverovatne 544 partije.

Tri puta je bio učesnik turnira kandidata, čiji pobednik dobija pravo da učestvuje u meču za prvaka sveta u šahu, a u svojoj sjajnoj karijeri je pobeđivao i velemajstore poput Uvea, Petrosijana, Talja, Fišera, Smislova, ali i mnoge druge.

Pred kraj svog života se okrenuo muzici, a izdao je i album sa zbirkom pesmama pod imenom “Kako sam preživeo dvadeseti vek”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i
Vajberu.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

Back to Top

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website. %privacy_policy%

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.