in

Pred nama je puno rada da stvorimo igrače, očekujem organizaciju SP 2025.

Karakašević je naglasio da su očekivanja od svakog šampionata uvek najveća, ali i da je konkurencija izuzetno velika. Mora puno da se radi, a već je spremio plan kako će da se radi u narednim godinama.

Gospodine Karakaševiću nakon ekipnog dela slede borbe u pojedinačnoj konkurenciji. Da li su tu očekivanja veća?

“Očekivanja su uvek najviša i mi uvek želimo da budemo što bolji. Teško je, velika je konkurencija, pogotovo kod kadeta i juniora. Tu može da bude tri medalje, a može nijedna. Ja očekujem da dođemo do borbi za medalje i to bi za nas u ovom trenutku bio veliki rezultat.”

Što se kadeta i kadetkinja tiče, po meni je izuzetno veliki uspeh ući u prvu grupu i ostati za sledeću godinu. Kod juniorki smo imali najveće šanse – četvrtfinale smo imali maltene za jedan poen, gde nam se glavna igračica povredila pa smo čak uspeli da ispadnemo iz prve grupe.”

Kada je reč o konkurenciji, kada je reč o tim evropskim reprezentacijama, kako izgledaju u ovoj konkurenciji, i da li vidite u ovom trenutku nekog juniora koji može da se u nekoj budućnosti u seniorskoj konkurenciji primakne azijatima koji su neprikosnoveni?

“Imo mi nekoliko mladih igrača koji su među deset na svetu, ako govorimo o evropskom stonom tenisu, a ne o srpskom. Jorgi, Kića, Morgan, to su igrači koji su već igrali finala najvećih svetskih turnira, to nije nikakav promlem. Problem je naš stoni tenis koji je na niskom nivou i ja sam rekao da ću pokušati da u naredne četiri godine vratim naš stoni tenis, što sa treningom, što sa ostalim segmentima koje nismo imali do sada.”

“Imamo mi dosta mladih igračica od dvanaest godina. Cela naša ženska reprezentacija je opet bila na poen da osvoji medalju na Mediteranskim igrama. To ipak nije malo za nas, ali nam treba velika pomoć.”

“Što se tiče Poljaka i Rumuna imali su tri finala. Ja sam znao da će doći taj momenat, jer ih pratim dosta i da će preteći Šveđane i Nemce. Rade jako dobro, imaju dobru trenersku bazu i jako dobru mladu igračku bazu, puno igrača. Nama to fali, ali nam fali i dosta finansija da bi mogli to da ispratimo.”

Da li je na ovom prvenstvu za juniore u Beogradu na delu srpska stonoteniska diplomatija da dobijemo organizaciju nekih narednih velikih takmičenja?

“Imamo jako puno obećanja. Čak nam je odmah ponućeno da dobijemo Evropsko prvenstvo 2025. godine. S tim što je meni cilj da dobijemo Svetsko prvenstvo 2026. Da bi mi uspeli da napunimo Arenu.”

Moželi na taj način da se podigne rejting našeg stonog tenisa?

“Sigurno da može, ali to je na nama da ostvarimo. Svetsko prvenstvo je nama obećano još 1995, ali nam je zbog političke situacije i rata tri puta oduzimano. Nadam se da ćemo to sada vratiti i da ćemo uspeti da organizujemo na istom ovakvom nivou kao što je ovo Prvenstvo Evrope. Mislim da smo podigli lestvicu organizacije Prvenstva Evrope, i da posle ovoga nikome neće biti lako da ga organizuje na ovom nivou.”

Koliko ste zadovoljni učinkom na Mediteranskim igrama i Olimpijskim igrama u Tokiju?

“Sam odlazak naše reprezentacije na Olimpijske igre je strašno veliki rezultat i očekivan pre svega. Tako da smo bili među 16 ekipa, samo sedam iz Evrope. Ne znam kada ćemo uspeti to da ponovimo i da sledeći put učestvujemo kao ekipa na Olimpijskim igrama. Naravno, više očekujem od devojaka što se tog dela tiče. Tu imamo više igračica na jednom mestu koje mogu da odigraju dobro u istom trenutku.”

“Za sada imamo Levajca koji je pokazao na prošlim Olimpijskim igrama da je vredan da se uloži u njega i da se napravi jedan ozbiljan igrač, ali nam fali još igrača. Pokušaćemo da ih napravimo, mislim da je Pariz blizu, ali za Los Anđeles.”

Što se klubova tiče, da li ostaje koncept da naši igrači igraju u inostranstvu, a da se vraćaju u klubove kad poče plej-of?

“To sam ja uspeo nekako da izguram. To mi je bila želja i znam kako naši klubovi finansijski stoje i sad ako želimo da zadržimo te naše irgače i kod nas, morali smo da napravimo takav sistem da mogu da učestvuju u našoj ligi i u inostranstvu. Ima puno zemalja koje su tako dozvolile raznim igračima da igraju u više liga što je dobro za mlade igrače jer igraju puno više mečeva. Moram da kažem da je naša liga ove godine bila među pet najjačih u evropi.”

Na kraju da li ovog leta završavate reprezentativnu karijeru?

“Da. U Minhenu je moj poslednji meč u reprezentaciji Srbije.”