in

Olimpijske šampionke izlaze na crtu svetskim prvakinjama: SAD i Srbija odlučuju o prvom mestu u grupi

Duel Srbije i Amerike bi trebalo da bude pravi spektakl na zatvaranju prve faze Svetskog prvenstva. Na jednoj strani aktuelne olimpijske šampionke, na drugoj svetske prvakinje. Dva neporažena tima u prva četiri kola koja se bore za prvu poziciju u grupi, kao i za važne bodove koji će se preneti u narednu rundu. Veliki derbi je zakazan za 19 časova u poljskom Lođu (SK 1).Danas i sutra se spušta zavesa na prvu fazu takmičenja. Preostalo je da se odigra 12 utakmica petog kola – devet u subotu plus tri u nedelju. U grupi C se za prvu poziciju bore Srbija i Amerika, a za treću Nemačka i Kanada. Bugarska i Kazahstan nemaju šanse da prođu dalje, već igraju za častan oproštaj od velikog takmičenja. U grupi B je situacija veoma zanimljiva, jer četiri tima imaju skor 3-1. Zna se da prolaze dalje Dominikanska Republika, Tajland, Turska i Poljska. To su ekipe sa kojima će timovi iz grupe C igrati u drugoj fazi, samo ostaje da se vidi ko će sa koliko bodova proći. Hrvatska i Južna Koreja danas igraju za prvu pobedu na oproštaju. Dominikanska Republika i Tajland se sastaju od 14 časova, a Poljska i Turska od 20.30. Kad je grupa A u pitanju – danas se za prolaz bore Kenija i Portoriko. Drugu fazu su obezbedile Italija, Holandija i Belgija, a sigurno je eliminisan Kamerun. Poslednje dve utakmice odigraće se u nedelju, a sastaće se Italija – Holandija i Belgija – Kamerun. U grupi D derbi poslednjeg kola igraju danas Brazil i Kina. Te dve ekipe sigurno prolaze dalje, kao i Japan i Argentina, koje će u međusobnom obračunu odmeriti snage u nedelju. Češka i Kolumbija danas od 18 časova igraju poslednji meč na ovom Svetskom prvenstvu, jer nemaju šanse za drugu fazu. SAD (FIVB)Naš tim je do sada ostvario četiri pobede, baš kao i današnji protivnik. To su dve ekipe koje su viđene u polufinalu u ovom delu kostura, tako da je velika verovatnoća da im ovaj meč neće biti jedini međusobni okršaj. Ove godine su se već jednom sastali u četvrtfinalu Lige nacija. Tada je baš kao i sada uloga favorita bila na strani Amerike, ali je pobedu odnela Srbija, koja je posle došla do bronze. Amerika jeste jedan od glavnih favorita za najsjajnije odličje, ali svakako je to slabiji tim u odnosu na onaj koji je prošle godine osvojio Olimpijske igre. Bez Džordan Larson i Mišel Barč-Hekli nisu više toliko dominantne kao ranije. Promenjena je i naša reprezentacija, ali svakako da na obe strane i moćnih aduta koji će dati sve da pobeda pripadne njihovom timu. SVETSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE Peto koloGRUPA A Subota 16.00: (1,03) Portoriko – Kenija (9,00)Nedelja13.00: Belgija – Kamerun 16.00: Holandija – Italija

GRUPA B Subota14.00: (1,30) Dominikanska Republika – Tajland (3,20)17.30: (5,30) Južna Koreja – Hrvatska (1,12)20.30: (3,40) Poljska – Turska (1,27)

GRUPA C Subota13.00: (1,01) Bugarska – Kazahstan (10,9) 16.00: (1,45) Nemačka – Kanada (2,55)19.00: (1,40) SAD – Srbija (2,70)

GRUPA D Subota 14.00: (1,60) Brazil – Kina (2,19)18.00: (2,03) Kolumbija – Češka (1,70)Nedelja 14.15: Japan – Argentina