in

Kod Bahmuta poginuli reprezentativci u atletici i umetničkom klizanju (FOTO)

Kod Bahmuta poginuli reprezentativci u atletici i umetničkom klizanju (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Među stradalima u ratu u Ukrajini sve je više sportista, i to onih vrhunskih. U današnjim  sukobima u okolini Bahmuta poginula su dva reprezentivca te države  – atletičar Volodimir Androščuk i proslavljeni umetnički klizač Dmitri Šarpar. 

 

 

Ogorčena zbog ovih tragedija, oglasila se čuvena ukrajinska teniserka Jelina Svitolina. Ona je na Tviteru žestoko prokomentarisala mogućnost da Rusija ipak bude učesnik Olimpijskih igara 2024. u Parizu.

– Olimpijske igre su najveći san i, konačno, privilegija za sportiste. One su najveća platforma za inkluziju i različitost u sportu, dok istovremeno privlače pažnju čitavog sveta. Sa tim na umu, moramo da se i dalje držimo zabrane nastupa za ruske i beloruske atletičare, kako bismo celoj planeti poslali jaku poruku da smo ujedinjeni u sankcijama protiv Rusije i Belorusije, te da postoje posledice za gnusna dela njihovih Vlada – poručila je Svitolina na Tviteru i dodala:

Njihovi životi ne mogu da se nastave normalno, kao u ostatku sveta, niti ruski i beloruski narodi mogu da ignorišu zločine koji oni i čine u Ukrajini. Volidimir Androščuk, jedna od nadolazećih ukrajinskih zvezda u atletici je, nažalost, ubijen u borbi. On nikada neće moći da ispuni svoj potencijal, svoje snove na Olimpijskim igrama, pa što bi onda ruski i beloruski sportisti dobili šansu, kad već Vlade te dve zemlje uskraćuju nedužnim ljudima i sportstima njihove šanse?!

Svitolina je u karijeri osvojila 16 WTA titula i olimpijsku bronzu u Tokiju.