in

Od čoveka izabranog za vreme reklama do najplaćenijeg ikada

Nikola Jokić, dvostruki uzastopni MVP najjače lige na svetu, pomerio je granice u NBA i za pet godina zaradiće 270 miliona dolara – kao niko pre.

Ono što je bilo najavljivano nekoliko meseci, postalo je zvanično prvog dana prelaznog roka u NBA – Nikola Jokić je postao najplaćeniji košarkaš u istoriji.

Nikola Jokić

Dvostruki uzastopni MVP tako je naplatio spektakularne igre u Denveru ugovorom kakvim još niko nije potpisao. Jokić je sa Nagetsima produžio saradnju na pet godina u vrednosti od 270 miliona dolara koliko vredi njegov supermaks.

Srpskom asu je pored toga ostalo da odradi i godinu dana starog ugovora pa će inkasirati neverovatnih 303 miliona do 2028. godine, do kada bi trebalo da bude igrač Denvera. Prilično neverovatan podatak za momka čiji je početak karijere obeležila borba sa viškom kilograma i koji je u NBA ligu ušao na mala vrata, kao pik druge runde koji je draftovan za vreme reklama!?

Što se tiče strukture njegovog budućeg ugovora, Jokićeva zarada će rasti iz godine u godinu. Novi ugovor će početi tokom sezone 2023/24 sa 46,6 miliona dolara i rasti svake sezone do 2027/28, kada je predviđeno da Jokić zaradi 61,5 miliona dolara.

Ugovor uključuje i dve klauzule koje ga čine samo još jačim. Iako je praksa da ovako velike zvezde prilikom potpisa maksimalnih ugovora stavljaju klauzulu da ne mogu biti trejdovane bez svog pristanka, u Jokićevom slučaju se išlo na trejd kiker opciju.

To znači da bi u slučaju da Denver iz nekog razloga u budućnosti odluči da ga pošalje u razmenu za nekog drugog igrača ili u nekom većem paketu, morali bi da mu isplate novac u visini određenog procenta njegove plate.

Iako detalji nisu poznati, ranija praksa kao u slučaju Stefa Karija kaže da se igraču isplaćuje oko 15 odsto od visine njegove zarade, što bi u Jokićevom slučaju u zavisnosti od godine trejda iznosilo oko sedam-osam miliona dolara.

Druga klauzula koja postoji u ugovoru srpskog reprezentativca i Denvera jeste da ima opciju da odluči da li će aktivirati poslednju godinu u kojoj bi trebalo da zaradi 61,5 miliona ili će da izađe na tržište i traži novi klub.

Foto: Tanjug / AP Photo/Jed Jacobsohn

Takav scenario je malo verovatan, jer mnogi veruju da će Jokić u Denveru okončati karijeru, ali ima opciju da se otisne u novu odiseju ukoliko to želi. Novinar dobro upoznat sa zbivanjima u Koloradu, Adam Mares, veruje da srpski as neće igrati u poznim godinama.

“Ne bih bio iznenađen da je ovo poslednji NBA ugovor koji će Nikola potpisati. Da razjasnim, nije ovo nikakvo saznanje, samo delim svoje mišljenje. Ne želim da zvuči kao da smatram da bi to trebalo da uradi. Samo sam oduvek mislio da će Jokić rano da ode u penziju”, napisao je Mares.

Inače, ovakav ugovor ne može da dobije svako čak ni ako je velika zvezda, već mora da ispuni određene uslove, a uslov da Jokić dobije supermaks je zaradio kada je osvojio prvu MVP nagradu.

Igrači se kvalifikuju za superkamks tako što budu imenovani za najbolju petorku lige ili osvajanjem nagrade za odbrambenog igrača godine u poslednjoj sezoni ili dve prethodne sezone, ili osvajanjem MVP nagrade lige u bilo kojoj od prethodne tri sezone.

Jokić sada ima sve – status, nagrade, novac. Vreme je da na ruku stavi i šampionski prsten.

BONUS VIDEO Jokić iznad svih – ko je u top 10 najplaćenijih u NBA istoriji?

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram