in

Jokićevo nikada duže leto – odmor, konji, Srbija i najveći ugovor u istoriji

Pokušao je, ali nije mogao sam. Sada ga čeka jedno od najdužih leta u karijeri.

Završio je sezonu već u aprilu ispadanjem u prvoj rundi plej-ofa od Golden Stejta sa 4-1, a neće se vratiti na parket pre 19. oktobra kada je zakazan početak nove NBA sezone.

Više od pet meseci će Nikola Jokić imati da se potpuno odmori nakon gotovo nadljudskih napora u poslednje tri godine tokom kojih je odigrao gotovo svaki susret.

U plej-ofu ove godine je tokom pet mečeva postizao prosečno 31 poen, 13,2 skokova i upisivao 5,8 asistencija. Bio je najefikasniji igrač u plej-ofu, ali nije mogao sam da iznese sav teret.

I dok čeka da verovatno bude proglašen za MVP drugu sezonu zaredom, već uveliko planira dugo leto, verovatno najduže poslednjih godina.

“Želim da budem uz svoju porodicu, prijatelje i konje, da se opustim. Nadam se da ću imati leto bez stresa i da ću se vratiti spreman za sezonu”, istakao je Jokić.

Pojasnio je i da li bi potpisao novi petogodišnji supermaksimalni ugovor sa Denverom.

“Voleo bih, ali ne odlučujem o tome. Ako je ta ponuda na stolu, naravno da ću je prihvatiti. Zaista mi se dopadaju i organizacija i ljudi koji rade ovde. U dobrim sam odnosima sa svima, imamo nešto što gradimo, i dobar mi je osećaj povodom toga.”

Novi ugovor o kom će se pregovarati i koji će biti potpisan tek u toku jula, kada NBA propisi to i dozvoljavaju, doneće Jokiću čak 254 miliona za pet godina i biće to najveći ugovor u istoriji košarke.

Očekuje se da kao i prošle godine Jokić iskoristi vreme da se odmori, verovatno putujući po Crnoj Gori, Italiji i Srbiji, gde je pratio svoje konje iz ergele “Dream catcher”.

Uostalom njegovo grlo “Amy del duomo” slavilo je 24. aprila na beogradskom hipodromu u trci pod nazivom “Udruženje vinogradara i vinara Sveti Trifun – Dolovo”.

Očekuje se da Jokić prati konje na mnogim hipodromima širom Srbije kao što je to bilo i prošle godine, kada su mnogi iskoristili priliku da se slikaju sa jednim od najpoznatijih Somboraca.

Srpski košarkaš će verovatno leto provesti u Somboru, a sada će imati i dovoljno vremena da se posveti porodici.

Ipak, čitava Srbija će sa nestrpljenjem čekati odluku da li će igrati za reprezentaciju Srbije na predstojećem Evropskom prvenstvu od 1. do 18. septembra.

Jokić je propustio prethodnu reprezentativnu akciju (kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre) kada je za nešto više od godinu dana odigrao čak 110 mečeva. Ipak, ovog puta se očekuje da bi faktor Svetislav Pešić mogao da prevagne, baš kao što je to bio slučaj u Indijanapolisu 2002. godine kada je ubedio Vlada Divca da zaigra za Jugoslaviju koja je kasnije postala prvak sveta.

Foto: Tanjug / AP Photo/Jed Jacobsohn

Podsetimo, prošle godine je 16. juna Jokić odlučio da napiše sledeću poruku.

„Na moju veliku žalost, ovo je trenutak kada moram da saopštim da i pored ogromne želje, nisam u mogućnosti da nastupam za reprezentaciju. Jednostavno, stanje mog tela iziskuje duže odsustvo sa terena radi oporavka. To je stav i sugestija kluba i jedna neminovnost koju moram da prihvatim. Ubeđen sam da momci i bez mene imaju kvalitet da naprave rezultat koji će nam svima doneti mnogo radosti“, izjavio je Nikola Jokić za Tanjug.

Ovog puta je situacija znatno drugačija, jer je i razmak između dve sezone znatno veći.

“Ne postavlja se pitanje želje svih igrača da učestvuju u predstojećim reprezentativnim akcijama. Iako je ovo vreme završetka regularnog dela lige i početak plej-ofa, vrlo je važno da već sada definišemo plan i program priprema kako bi svi potencijalni kandidati posle naporne sezone mogli da se pripreme i organizuju. Akcije koje nas očekuju su veoma izazovne i potrebno je da svi budu veoma dobro fizički i mentalno pripremljeni”, rekao je Pešić nakon povratka iz SAD.

Dragan Tarlać, direktor košarkaške reprezentacije, podelio je nešto više detalja.

“Posetom našim igračima u SAD nastavljamo kontakte i razgovore sa kandidatima za reprezentaciju. Ovaj boravak u Americi je deo naših redovnih aktivnosti koje će se u danima pred nama nastaviti sa igračima, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Posetili smo prvo mladog Alekseja Pokuševskog u Oklahomi, bili gosti familije Jokić i proveli nekoliko dana u Denveru, zatim smo se u Atlanti družili sa Bogdanovićem i Bjelicom, da bismo boravak u SAD završili u Dalasu sa Bobanom Marjanovićem. Ostvarili smo takođe veoma značajne kontakte sa njihovim trenerima i generalnim menadžerima koji će nam biti od velike pomoći za sve izazove koji nas očekuju u budućnosti”, naveo je Tarlać.

Ovo će leto potencijalno zauvek izmeniti sliku o Jokiću, koji može još jednom da bude heroj. Ili ne.

BONUS VIDEO Niko kao Nikola Jokić – Još jedna MVP sezona za pamćenje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram