in

Proterali hrvatskog provokatora zbog ustaških pozdrava, udarili na FIFA

Proterali hrvatskog provokatora zbog ustaških pozdrava, udarili na FIFA

Dejan Lovren je napustio Zenit iz Sankt Peterburga i potpisao ugovor sa Lionom. Bila je to jedna od iznenađujućih vesti početkom 2023. godine, a sada je poznato i zbog čega.

Ruski mediji se bave navodnim transferom od dva miliona evra jer je svima bilo simpatimatično zbog čega bi ruski tim odlučio tako brzo da proda kapitena. Sada je „soccer.ru“ objavio da je u zapravo Lovren proteran iz Rusije zbog koketiranja sa ustaštvom i nacizmom, što je u ovoj zemlji nedopustivo.

Objavljen je tekst „Zenit se posle skandala oslobodio defanzivca“ koji svedoči da su i u Rusiji bili dobro upoznati sa neprimerenim slavljem Lovrena, a u podnaslovu je stajalo „Odlazak sa političkim prizvukom“.

Po završetku Mundijala je isprva objavljeno da je produžetak saradnje Lovrena i Zenita dogovoren na još dve godine, a onda je naglo došlo do zaokreta.

„Ne postoji osoba u Evropi koja ne razume značenje gesta sa ravnom desnom rukom podignutom nagore. Ljubitelji ovog pozdrava odneli su milione života, beba, žena i staraca. Akutna reakcija je ispisana krvlju. Marcelo Brozović i Dejan Lovren naljutili su Hrvate kada su podigli ruke na zabavi u Zagrebu. Uzvikivali su i ustaški slogan „Za dom – spremni!“ Ovaj pozdrav je preživeo decenije, a korišćen je i tokom rata i raspada Jugoslavije“, stajalo je u uvodnom tekstu pomenutog portala.

Fudbalska reprezentacija Hrvatske
Fudbalska reprezentacija Hrvatske; Foto: EPA-EFE/Tolga Bozoglu

Govorili su i o kontroverznom pevaču Marku Perkoviću Tompsonu, podsećaju da odrastanje Lovrena u Nemačkoj, da je obožavao Mateusa i Lizarazua, da je potekao siromašne porodice, da mu je otac bio moler, a majka prodavačica… Pa čak i da mu nije išla škola…

Podsećaju i na to da je Zenit najavio produženje ugovora, da godine nisu bili problemi. Pominje se u tekstu da su navijači Zenita razgovarali sa upravom nekoliko puta nakon što su isplivali snimci na kojima Lovren podiže desnu ruku, salutira i uzvikuje „Za dom spremni“.

„Reakcija FIFA je iznenađujuća. Dejan Lovren i Marcelo Brozović bi trebalo da budu suspendovani na nekoliko mečeva hrvatske reprezentacije. Ako im je dozvoljeno da podignu desnu ruku, zašto bi bilo kojem navijaču u Nemačkoj i Engleskoj bilo u redu doživotno zabraniti da gleda fudbal zbog iste stvari? Da li će Nemci pokrenuti krivični postupak? Lovren je preskakao časove u Nemačkoj, gde su objašnjavali kuda vodi mržnja i želja da se unište čitavi narodi“, stajalo je u tekstu portala.

BONUS VIDEO Doček hrvatskih reprezentativaca u Zagrebu