in

Pritisak urodio plodom, UEFA preispituje promenu sistema Lige šampiona

Problemi sa novim formatom.

Iako je bilo gotovo izvesno da će Liga šampiona doživeti velike promene u sistemu takmičenja, UEFA je, nakon pritiska od strane klubova koji ne pripadaju najbogatijem staležu, najavila da će preispitati ranije donetu odluku.

Kako je potvrđeno u saopštenju datom agenciji Asošiejted pres, Komitet za klupska takmičenja je zakazao sastanak za 10. maj, a jedna od tema će biti i najavljena promena formata.

Razlog je pritisak koji su izvršili brojni klubovi na UEFA kako bi sprečili da odluka bude doneta sa ciljem dodatnog povlašćivanja najbogatijih klubova.

Problem je, konkretno, u ideji UEFA da mesto u Ligi šampiona dve ekipe dobiju na osnovu “istorijskih zasluga”, čak i ukoliko ne uspeju da se kvalifikuju kroz domaći šampionat.

“To izaziva nelagodu kod klubova koji nisu u samom evropskom vrhu”, rekao je ove nedelje izvršni direktor Ajntrahta iz Frankfurta Aksel Helman.

On je dodao da klubovi rade zajedno “na jačanju interesa srednje klase”.

Jedno od četiri dodatna mesta rezervisano je za šampiona domaće lige, a preostalo mesto trebalo bi da ide petoplasiranom iz francuskog prvenstva.

Novim predlozima protive se i dva evropska udruženja navijača. Oni žele da Uefa preispita svoje odluke pre nego što formati takmičenja za sezone 2024/2027 budu predati emiterima i sponzorima.

U saopštenju grupe navijača navodi se da je dozvola klubovima da se kvalifikuju na osnovu prošlih zasluga “protiv samog principa sportskih zasluga”.

Ukupan prihod Uefinih klupskih takmičenja iznosi 3,5 milijardi evra, od čega dve milijarde dele 32 učesnika Lige šampiona. ECA predvidja porast od gotovo 40 odsto u odnosu na predložene formate. Helman je rekao da bi više novca trebalo preusmeriti na Ligu Evropa i Ligu konferencija.

Ta takmičenja trebalo bi da budu proširena, ali će imati manje utakmica nego Liga šampiona.

Odluka bi mogla biti doneta neposredno pred finalni meč koji će 28. maja biti odigran u Parizu.

BONUS VIDEO Mitrovićev 41. gol u sezoni, tresao mrežu i Bornmutu

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram