in

Podržaću Vidića za predsednika FSS, on to može da iznese

Podržaću Vidića za predsednika FSS, on to može da iznese

Čuveni fudbaler i dugogodišnji ambasador Sportskih igara mladih (SIM), Predrag Mijatović, prisustvovao je njihovoj promociji u hotelu “Hilton” u Beogradu, zajedno sa velikanima regionalnog sporta.

Bivši fudbaler Real Madrida se prvo dotakao SIM-a i govorio je o njihovom značaju.

“Ovo je fenomenalno, ja sam tu već nekih 15 godina kao ambasador, od početka i upoznat sam sa svim stvarima. Sportske igre mladih stvarno napreduju iz godine u godinu i lepo je čuti podatak, da je to najveća sportska manifestacija u Evrop i svetu. Svi treba da budemo ponosni, pogotovo Zdravko, koji je sve organizovao”, počeo je Mijatović.

Nedavno je održan i Mundijal u Kataru, na kome je „boginju“ podigla Argentina, a svoje utiske o Svetskom prvenstvu je dao i Mijatović.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

“Video sam izuzetno kvalitetno Svetsko prvenstvo. Glavna stvar o kojoj sam razmišljao posle jeste da je fudbal postao izjednačeniji. Nema više apsolutnih favorita, nema autsajdera, svako svakog može da pobedi i odlučuju nijanse. To nije bio slučaj pre 20 godina. Na sledećem će biti još jače, a fudbal je najvažniji sport i on mora da bude sport svih. Ova inicijativa Superlige, kod mene, ne pije vodu.”

Fudbalski savez Srbije još uvek nema predsednika, pošto je prethodne godine odbijena kandidatura jedinog kandidata za to mesto, Nenada Bjekovića, zbog nedovoljnog broja delegata na sednici Skupštine Fudbalskog saveza Srbije. Mijatović smatra da bi legendarni srpski fudbaler Nemanja Vidić mogao to da iznese, ali i da bi ga podržao u tome.

„Ja ne poznajem prilike i ne znam ko su kandidati. Dobio sam informaciju da Nemanja razmišlja o tome, koliko ja imam informaciju. Svakako bi mi bilo drago ako se to desi, da jedan igrač koji je napravio sjajnu karijeru uradi to. Mislim da puno ljudi nije ni svesno kakvu je karijeru on napravio, biti kapiten Mančester junajteda sve govori. Ako se odluči na taj potez, kao neko ko je igrao sa njim i neko ko ga poznaje, naravno da ću ga podržati. To je ipak na njemu da odluči, ne treba žuriti i ne treba mu praviti taj pritisak. Jer on to mora da oseti i ako oseti da je sada momenat neka uradi, ako oseti da nije neka ne uradi, pustimo ga da odluči sam. Teško je to pitanje, koliko bi to bilo dobro? Svakako on kao bivši fudbaler, kao ličnost i neko ko je napravio sjajnu karijeru, po mojoj proceni može to da iznese. Sad da li bi i koliko bi bio uspešan to je sad veće pitanje.“

Foto: EPA/LINDSEY PARNABY

Pričao je i o neuspehu Srbije na Mundijalu u Kataru, kada su „orlovi“ svoje takmičenje završili u grupi. Sa druge strane Hrvatska je došla do novog velikog uspeha, polufinala.

“Ne bih ja rekao da je krah Srbije. Mislim da je Srbija po onome što smo imali priliku da vidimo zadnjih godina, sam plasman na Mundijal je uspeh. Jeste da je bilo euforije, da je bilo možda nekih nerealnih očekivanja, ali fudbal je lep i zbog toga. Zašto odjednom ne možemo da budemo favoriti. Jednostavno neke stvari treba ispraviti. Puno povređenih igrača, u sred sezone, mislim da je teško montirati formu, da svi igrači budu fit. Reprezentacije koje su imale zdrave igrače, imale su veliku ulogu na Mundijalu. Hrvatska treba da bude primer svim ostalim zemljama iz regiona, kako i na koji način da urade ono što su uradili. Gvardiol me oduševio, međutim znam ga igra u Evropi. Pratim sve igrače i svi su sjajni fudbaleri, u velikim klubovima što je veoma bitno. Luka Modrić je veliki lider i mislim da će za Hrvatsku biti veliki udarac kada on ode. Više u liderskom, nego u fudbalskom smislu”, rekao je Mijatović i dodao:

“Mi smo prijatelji, razgovarali smo. Piksi je napravio sjajnu konferenciju za štampu i objasnio je svima, odgovorio na svako pitanje, tako da je svaki moj komentar suvišan.”

 Nadovezao se i na pitanje da li vidi nekog igrača Srbije kao lidera.

„Luku Modrića poznajem, komšije smo i sa njim pričam o fudbalu, pa mogu da kažem da je stvarno lider. Način na koji priča o utakmicama, na koji se priprema, kako razmišlja… Ja srpske fudbalere poznajem kao igrače, nikada nisam pričao sa njima o fudbalu, te ne mogu da kažem. Lider se ne postaje, već se sam nametne u nekom momentu. Nažalost nemam priliku da pričam sa njima, ali verovatno da nako od njih ima taj kapacitet.“

Foto: REUTERS/Sergio Perez

Srbija i Crna Gora će igrati zajedno u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i Mijatović smatra da bi bilo sjajno da se obe reprezentacije plasiraju na Euro.

„Srbija je apsolutni favorit te grupe, međutim svi ostali treba da traže šansu. Možda bi Crna Gora posle toliko vremena mogla da se kvalifikuje na neko tako takmičenje. Bilo bi fenomenalno, za fudbal ovog regiona.“

Siguran je da će Partizan na čelu sa Gordanom Petrićem biti dobar u sledećoj sezoni.

„Gordan je imao petlju da u jednom teškom momentu, u krizi rezultata preuzme klupu i tu je pokazao da je jak, pravi Partizanovac. Retko ko bi se odlučio za taj potez. Ima kapacitet, znam da može i ukoliko on bude ostao u Partizanu i naredne sezone biće sasvim druga priča“, završio je Mijatović.

BONUS VIDEO Kad vam protivnik grubim startom pocepa i čarapu