in

Manijaci hteli da spale decu u kombiju posle derbija FOTO

“Preprečili su nam put, zagradili sa svih strana, polupali stakla, ubacili baklje i blokirali vrata da ne možemo da izađemo”, svedoči za Nova.rs vozač kombija, koji je sa derbija vraćao osmoro mladih iz jednog kragujevačkog sela.

On tvrdi da kombi nije imao nikakva navijačka obeležja, kao ni deca u njemu i sumnja da su upali u zamku na putu, koja je možda bila namenjena nekom drugom.

„To je bila borba za život, gledali smo samo kako da sačuvamo živu glavu i izađemo iz kombija koji gori“, još uvek pod utiscima i opekotinama na glavi, priča Igor Grujić (45) vozač kombija.

Derbi, Crvena Zvezda, Partizan, fudbalska utakmica, stadion Rajko Mitić, stadion Crvene Zvezde

Ovaj napad i dramatičan pokušaj putnika da izađu iz zapaljenog vozila, dogodio se u subotu oko 22.15, na samom izlasku iz Mladenovca na neosvetljenoj i nenaseljenoj deonici puta, posle 167. večitog derbija.

Vozač svedoči da se na tom delu puta, jedan automobil zaustavio ispred njih, drugi ih je “zakucao” otpozadi, jedno vozilo je stalo bočno i priča da je iz još nekoliko automobila izašlo oko 15 muškaraca sa kapuljačama na glavi.

“Tada je počeo napad, kamenjem su nam razbili stakla, počeli su da ubacuju baklje, palicama su lupali po kombiju sa svih strana. Nastao je haos. Neka deca su spavala pozadi. Izbacivali smo baklje koliko smo mogli, oni su ih ponovo vraćali unutra. Blokirali su nam sva vrata, nisu nam dali da izađemo. To je bila borba za život, bili smo opkoljeni sa svih strana, bilo je jezivo i strašno, vatra je počela da se širi po kombiju… šta da vam kažem, gledali smo samo da spašavamo živu glavu”, priča vozač Igor i dodaje da je njihova agonija trajala punih 15 minuta i da su jedva uspeli da oslobode jedna vrata.

“Sekunde su bile u pitanju da ne izgorimo svi, jedva smo uspeli da izvučemo decu koja su sedela pozadi”, opisuje on strahote.

Foto: Privatna arhiva

Vozač kaže i da mu nije jasno zbog čega su napadnuti, jer na kombiju nije bilo navijačkih obeležja, a i deca su, navodi on, bila obučena “normalno, bez ikakvih dresova, šalova ili rekvizita”. Kategorično tvrdi da je ovaj napad bio “klasična sačekuša” i sumnja na to da je njihov kombi “verovatno napadnut greškom” i ponavlja da nisu imali nikakakva obeležja “koja bi mogla da isprovociraju neke navijače”.

Reči vozača potvrdio nam je i jedan od mladića iz kombija i ponovio da svojim izgledom nisu odavali nikakav utisak da su bili na utakmici, a kamoli da su pripadnici neke navijačke grupe.

“Mi smo deca sa sela i želeli smo uživo da vidimo taj sportski spektakl. Ovo nam je bio prvi put da smo unajmili kombi da idemo. Ja imam 20 godina i bio sam najstariji, a svi ostali, među kojima je bila i jedna devojka imaju od 16 do 18 godina. Nismo imali nikakve šalove, ništa”, priča ovaj mladić, koji ne želi da otkriva identitet, kao ni selo iz kog su.

Dodaje da je on u trenutku napada spavao i da ga je probudio udarac vozila, koje se otpozadi zakucalo u njih.

“Onda je odjednom nastala lomljavina, gađali su nas kamenjem, staklo je letelo po nama. Vikali smo ‘nemojte, unutra je devojka’, ali oni nisu prestajali. Počeli su bakljama da nam pale krov, bilo je strašno, baš strašno’’, ispričao je on.

Igor Grujić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Deca zadobila opekotine i posekotine

Svih devet putnika iz kombiju, zadobilo je opekotine po rukama i glavi, kao i posekotine po telu. Njima je na mestu napada mladenovačka Hitna pomoć inicijalno zbrinula povrede, a na dalje medicinsko praćenje upućeni su kragujevački Urgentni centar.

Njihove povrede evidentirane su kao lakše telesne povrede, a vozač Igor Grujić nam je ispričao da su do odlaska u Kragujevac morali da čekaju da stignu roditelji dece, koji su ih kasnije prevezli do Urgentnog centra.

Vatrogasci su ugasili požar na kombiju, od kojeg, kaže Igor nije ostalo ništa, “samo garež i olupina”. Navodi i da je policija uzela izjave od njega i dece i da su im posle toga policijski službenici rekli “slobodni ste, možete da idete”.

Začuđen je i što se informacije o ovom napadu nisu pojavile nigde u medijima, niti se povodom ovog događaja oglasila policija, te mu to, kako kaže, unosi sumnju u ceo ovaj slučaj.

“Mi nismo mogli da vidimo lica napadača, bilo je dosta dima i plamena od baklji, a imali su kapuljače. Policiji smo dali opis vozila koja su nas blokirala. Bili su tu pripadnici mladenovačke policije, ali i inspektori iz 29. novembra. Nezvanično smo saznali i da su nas napali Zvezdini navijači. Olupinu od kombija odvezli su u Mladenovac i sada je trenutno ispred policijske stanice. Nikakve dalje informacije o celom ovom slučaju nemamo”, rekao je vozač.

On je dodao i da je decu vozio na utakmicu prema svim propisima. Kaže da ma registrovanu firmu za prevoz putnika, da je kombi registrovan za prevoz, kao i da je u vozilu bio dozvoljen broj putnika. Na kraju ističe i da je u kombiju apsolutno sve izgorelo, te da su deci izgorele jakne, mobilni telefooni i sve lične stvari koje su imali kod sebe.

“Meni su izgorela sva dokumenta, od jutros sam po službama, vadim novu vozačku, ličnu kartu, u kombiju mi je bio i pasoš, danas je trebalo da vozim jednu grupu u inostransstva, baš tim kombijem, Ali, sve to može da se nadoknadi, važno je da smo mi sačuvali živu glavu. Sekunde su nas delile od tragedije i hvala bogu da se sve završilo samo sa materijanom štetom”, zaključio je Igor.

BONUS VIDEO Policija pustila navijače, krenuo stampedo ka Marakani

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram