in

“FIFA je uništila Šahtjor, neka dođe neko da oseti kako je živeti sa sirenama i bombama”

Ukrajinski Šahtjor Donjeck je gotovo konstantan učesnik Lige šampiona poslednjih godina, ali već dugi niz godina ne može da igra na svom stadionu.

Šahtjor je ove sezone jedno od najprijatnijih iznenađenja takmičenja, pošto nakon dva kola ima četiri boda, a u sredu gostuje Real Madridu.

Pre osam godina Šahtjor se iz Donjecka, čiju je aneksiju pre nekoliko dana sprovela Rusija, „preselio“ u Kijev, a sada ne može da igra ni tu.

Sportski direktor Šahtjora Dario Srna bio je i igrač ukrajinskog kluba, pa je odlučio da podeli svoja iskustva.

Dejan Stanković

„Ponosan sam na ovu ekipu. Oni su za mene heroji. Morali smo da napustimo Donjeck, naš dom, naš stadion, naš sportski grad 2014. Preselili smo u Kijev i, kad smo se prilagodili, započeo je novi rat. Teško je objasniti naš život od tada do danas. Mi smo klub bez sedišta i to je najbolnije“, rekao je Srna.

Od stalnih selidbi više ni sam ne zna gde se nalazi.

„Moja kćerka me zove i kažem joj da sam jedan dan u Kijevu, drugi u Londonu. Ponekad se probudim i ni sam ne znam gde sam“, dodaje Srna.

Uprkos svim problemima ukrajinska fudbalska liga se igra, a Šahtjor više ni na jednom stadionu nije domaćim, pošto se igra uglavnom u zapadnom delu države.

„Nakon treninga smo se autobusom vozili sedam-osam sati do Poljske jer letovi iz Ukrajine nisu dozvoljeni. Potom smo imali još četiri sata avionom. Imamo komplikovan život, ali nijedan se igrač nije požalio ili rekao da je umoran“.

Ćavi

Objasnio je razliku između UEFA i FIFA u ovom slučaju.

„UEFA je preko Čeferina učinila sve što je mogla kako bi pomogla nama i ukrajinskom fudbalu. FIFA nas je, s druge strane, uništila. Nije nas zaštitila ni u jednom trenutku. Da su Real Madrid, Sevilja, Barselona ili Bajern bili u našoj situaciji, siguran sam da bi im brzo pomogli“.

Pozvao je čelnike FIFA da posete Ukrajinu i na svojoj koži osete probleme.

„Mi smo takođe ekipa koja je dala mnogo evropskom fudbalu u poslednjih 20 godina. Voleo bih da neko iz FIFA dođe u Ukrajinu, da bude s nama i da oseti kako je to živeti sa sirenama i bombama“.

EPA/KERIM OKTEN

Problemi se javljaju i sa finansijske strane, pogotovo u ekipama sa velikim brojem stranaca kakva je Šahtjor.

„Imali smo 14 stranaca čija je tržišna vrednost bila između 150 i 200 miliona evra, a dozvoljeno im je da odu na pozajmice bez zamrzavanja ugovora. Solomon i Tete imali su još godinu i po ugovora, otišli su u Fulam i Lion, a kad se vrate, imaće samo još šest meseci i moći će da odu besplatno. To je neprihvatljivo“.

Nakon dugo godina, Šahtjor je nedavno u prvenstvu imao svih 11 Ukrajinaca u startnoj postavi.

„Protiv Metalista smo prvi put u 20 godina izveli tim s 11 Ukrajinaca u početnom sastavu, a 90 odsto njih je iz naše akademije. Ova ekipa ima karakter i hrabrost. Ne plašimo se nikoga“, zaključio je Srna.

Dario je bio dugogodišnji član reprezentacije Hrvatske, a u klupskoj karijeri je igrao za Hajduk Split, Šahtjor i Kaljari.

BONUS VIDEO Pjerluiđi Kolina – najbolji fudbalski sudija svih vremena